”..PIENET SAMMAKOT, NE VASTA LYSTIKKÄITÄ ON”

Kaahareista ja keskari-% huolestunut peruspalvelu-ministerimme sai vihdoin vanhuspalvelulain ohjausryhmältä ehdotuksen, josta puuttuu M. G-R:n lupaama hoitsujen vähimmäismäärä vanhusten 24t/vrk.
Raskaasta kaasujalastakin tunnettu ministerimme vilautteli jopa uhkasakko-korttia aiemmin, jos minimi-määrää rikotaan.
Odotan mielenkiinnolla M. G-R:n itämaiseen mystiikkaan taipuvaisia selittelyjä.
Pekka Ervastin kysymykseen ”- Ikälakiin olette luvannut laajennuksia. Mistä rahat?”
Ministeri ”- Ikälaki ei tule olemaan vain budjettimomentti, johon sovittiin rahat jo hallitusneuvottelussa, vaan toimintatapojen muokkaaja.”
???
11v. DNA-jatkeeni vastaa sanomisistaan ja tekemisistään niin syvälle menevin seli-sessioin, jotta ko. ministerin kannattaisi palkata neiti erityisavustajakseen.
Manselainen, – Minkä aasi sanoo, sen aasi uskoo.
(Lainat Suomen Kuvalehti/Pekka Ervasti)

10 kommenttia artikkeliin “”..PIENET SAMMAKOT, NE VASTA LYSTIKKÄITÄ ON””
 1. avatar vanhus sanoo:

  Mielestäni kaikkein tärkeintä olisi ensin tarkoin määritellä, mitä tarkoitetaan hyvällä hoidolla ja miten se parhaiten toteutetaan, (Ehkä se tuossa laissa onkin määritelty?) Sen jälkeen voidaan keskustella siitä, kuinka monta hoitajaa tarvitaan tuota hyvää hoitoa antamaan.

  Otetaan esimerkiksi vaikka se, onko oikein vai väärin syöttää vanhuksille psyykenlääkkeitä vain siksi, että saataisiin heidät pysymään hiljaa ja kiltisti sängyssä.

  Tästä asiasta kirjoitetaan Suomen Senioriliikkeen vuosikertomuksessa 2011 näin:

  ”Puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kivelä osallistui 28.11. Brysselissä pidettyyn EU:n konferenssiin ”Ageing in Dignity. Designing effective strategies for tackling eleder abuse.” Kyseisessä konferenssissa käsiteltiin vanhusten pahoinpitelyn ehkäisyä. Kivelä on kuuden vuoden ajan esittänyt EU:lle ja WHO:lle, että kemiallinen eli lääkkeillä kaltoin kohtelu tulee sisällyttää vanhusten pahoinpitelykategorioihin. Tätä hän on perustellut omilla tutkimuksillaan ja kansalaisilta saamillaan kuvauksilla. Konferenssissa WHO:n edustaja Francesco Mitis tuki professori Kivelän esitystä. Tämä johti siihen, että WHO muutti 30.11.pidetyssä kokouksessa pahoinpitelyluokittelua siten, että kemiallinen kaltoin kohtelu muodostaa oman luokkansa. Tämän jälkeen pahoinpitelyluokittelu sisältää seuraavat luokat: fyysinen, psyykkinen, seksuaalinen, taloudellinen ja kemiallinen kaltoin kohtelu. Tämä luokittelumuutos tulee antamaan iäkkäille ja heidän omaisilleen hyvät mahdollisuudet tehdä kanteluita psyykenlääkkeillä ja muillakin lääkkeillä tapahtuneista vanhusten kaltoin kohteluista. Se avaa myös tutkijoille uudet näkymät kaltoinkohtelututkimuksiin ja sitä kautta edistää vanhusten hoidon kehittämistä.”

  Eli esimerkinkaltainen psykenlääkkeiden syöttäminen vanhuspotilaille on vanhuksen pahoinpitelyä. Se taas on käsittääkseni jonkinasteinen rikos.

  Siis miten hoitajien tulisi toimia (miten heidät tulisi kouluttaa toimimaan), ettei vanhuksia tarvitsisi enää huumata psyykenlääkkeillä? Vaatisiko sellainen hoito enemmän vai vähemmän hoitajia jne?

  Ainakin se on nyt päivänselvää, että vanhusten tainnuttaminen psyykenlääkkeillä ei ole hyvää vaan huonoa hoitoa.

 2. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Vanhus!
  Otit tärkeän asian pöydälle.
  Jospa tainnuttamisessa on kyse resurssi-pulasta, sekä osakkeen omistajien ahneudesta.
  Henkilökunnan on ehkä pakon edessä valittava kahdesta pahasta toinen.
  Ei näihin likinäköisiin, asennevammaisiin paisuntasäiliö-poliitikkoihin tehoa, kuin kunnon uhka-sakko.
  VU:ssa 20.4. Riikosen Lulu laittaa kolumnissaan asiat tärkeysjärjestykseen.
  Hänen kaltaisiaan poliitikkoja tarvitsemme hoitamaan momentit siihen malliin, etteivät
  vanhusten viimeiset elinpäivät olisi helvettiä täällä, maan päällä.
  Riitta

 3. avatar Konsta Kupiainen sanoo:

  Missä on TILTU eli kuuluisa tilaaja-tuottaja-malli?
  Missä TILTU nyt luuraa?

 4. avatar NU sanoo:

  Sota-aikanakin vaikutti TILTU, molemmat samantyylisiä ja yhtä kuuluisia propagandan levittäjiä.

 5. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Konsta!
  TILTU on syväkurkulta saamieni viimeisten tietojen mukaan aiheuttanut melkoisen ”tsunamin,”
  päädyttyään aikoinaan fläpistä Nurmikarin näppiin.
  NU, olet noussut arvostamani sarkasmin taitajien kaartiin.
  Virallisesti huonon ja hyvän sarkasmin kylläkin määrittelee Turun Sanomien pt. Kari Vainio.
  Aurinkoista lauantai-ehtoota!
  Riitta

 6. avatar vanhus sanoo:

  Tuosta tainnuttavat lääkket/henkilökuntamitotus-asiasta tiedän vain seuraavan esimerkin:

  Marjatta Tuomikoski oli työskenneyt Oulussa muissa sairaanhoidollisissa tehtävissä kunnes muutti miehensä kotipaikkakunnalle, Muhokselle työhön. Siellä hänestä tuli terveyskeskuksen vanhusosaston osastonhoitaja.

  Aluksi hän oli kauhistunut ja masentunut siitä, että paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki vanhukset tuolla osastolla makasivat päivät pääksytysten häkkisängyssä.

  Kerran syöttäessään erästä potilasta, josta hänelle oli kerrottu, ettei se enää pitkään aikaan ole puhunut mitään, hän tuli vanhingossa kysyneeksi ääneen: ”Otatteko lisää?”

  ”Otan, kiitos”, vastasi potilas. Hän oli suorastaan hätkähtänyt, mutta ymmärtänyt samalla, että hoidossa täytyy olla jotain vikaa kun täysin puhekykyinen vanhus on heittäytynyt mykäksi.

  Siitä alki muutos. Vähitellen hän sai puhuttua muut hoitajat mukaan ja he saivat kammettua potilaan toisensa jälkeen ylös sängystä. Useimmat istuivat päivittäin pyörätuolissa, muutamat jopa pystyivät kävelemään. Lopulta vain kolme oli niin heikossa kunnossa, ettei enää pystynyt istumaan tuolissa.

  Kun potilaille samalla lakattiin syöttämästä turuttavia psyykenlääkeitä, heistä tuli paljon aktiivisempia. He söivät itse ruokapöydässä, juttelivat keskenään, lukivat lehtiä, koko osaston ilmapiiri muuttui valoisammaksi.

  Tosin muutosta myös vastustettiin. Kaksi apuhoitajaa (siihen aikaan, 1980-luvun alussa, nimike oli tuo) lähti jopa pois työpaikasta, mutta koska potilaista oli tullut paljon omatoimisempia, osasto pärjäsi vähemmälläkin henkilökunnalla. Lisäksi muutos oli sikälikin edullinen kunnalle, että osaston lääkekulut laskivat huimasti.

  Tästä Tuomikosken osastosta kävi ensin Helsingin Sanomat tekemässä suuren jutun ja sen jälkeen monet muutkin sanoma- ja aikakauslehdet.

  Tuomikoskea pyydettiin myös kertomaan tästä vanhustenhoidon uudistuksesta hyvin moneen kuntaan ja sellaisen vaikutelman silloin sai, että hoitokäytäntö olisi muuallakin hiukan muuttunut.

  Valitettavasti se taisi olla vain väliaikaista. Nyt vanhuksia taas makuutetaan lääketokkurassa päivät pitkät, koska silloin niitä on helpompi hoitaa, kuten olen kuullut sanottavan.

  Ja ettei tämä tarina menisi mielikuvituksen piikkiin, niin olin itsekin kuulemassa erästä Tuomikosken luentoa asiasta ja keskustelin hänen kanssaan vielä jälkeenpäinkin. Hän itse on myös tarkistanut tämän juttuni.

 7. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Kiitos Vanhus Marjatta Tuomikosken tarinasta!
  Olen synkistellyt tätä ”paisuntasäiliö”-ilmiötä.
  Kuulen jatkuvasti omaisilta kauhisteluja,
  miten isän tai äidin kunto on nopeasti romahtanut hevoskuurien ansiosta,
  jotka tainnuttaisivat norsulauman.
  Eilen puhuimme tri Antti Heikkilästä, jota lääketeollisuus ja omat kollegat yrittävät kampittaa.
  Eivät asioista päättävät poliitikot usko, että elämä on hyvin hauras ja arvaamaton.
  Seuraavan mutkan takana saattaa odottaa paha vammautuminen tai sairaskohtaus, josta paluuta ei ole.
  Sunnuntaita toivotellen!
  Riitta

 8. avatar vanhus sanoo:

  Riitta, ystäväni, asiaa ei voi synkistellä edes riittävästi. Joka päivä on tunne, että tarttis tehdä jotain. Kuiskaan sinulle niin hiljaa, ettei kukaan kuule: yritä puhua nuo Lulu ja Kari asian puolelle. Inhimillisyys ei kai ole poliitikollekaan häpeä saati rikos.

 9. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta ”vanhukselle”,

  kuiskaamasi asia on keskeisen tärkeä, ja perussuomalaisten ryhmä (mainitsemasi henkilöt mukaanlukien) tekee parhaillaan kovasti taustatyötä.

  Epäkohtia osoittamalla viestitään tietysti siitä, että nykyisellä polulla ja nykyjohdolla ei voida jatkaa. Suunnan on muututtava, ja se suunta meidän on myös kerrottava. Sosiaalisella medialla on tärkeä roolinsa, mutta se ei riitä. Kun printti- ja av-media on keskittynyt kohujournalismiin, on perussuomalaisten jalkautettava sanomansa toreille, kaduille, kyläraiteille, jokaisen saataville.

  Vaikka emme tulekaan somessa ulos joka päivä jollakin uudella avauksella, työtä tehdään nyt kovemmin kuin koskaan.

  Ja kuiskaukset kuullaan.

 10. avatar vanhus sanoo:

  ”Senioriliikkeen jäsenkirje vanhuspalvelulakiesityksestä
  Hyvä Senioriliikkeen jäsen 23.4.2012/3
  Sirkka-Liisa Kivelä, emeritaprofessori, on vanhuspalvelulain ohjausryhmän jäsen. Seuraavassa hän selvittää lakiehdotuksen sisältöä. ”

  Tuo edellämainittu Sirkka-Liisa Kivelän pitkä selvitys tuli juuri sähkäpostina. Kannattaa tutustua. Siitä saa paljon tietoa.

  Ja kiitos, Kari Ilkkala lupauksestasi. Sekin helpotti jo hiukan.

Jätä kommentti

css.php