”PYSSYT POIS JA PIIPUT PIILOON..”

HäSa Alanurkassa Iisakin diagnoosi Hyvinkään veriteosta ”Eero Hiltunen on enemmän mustan raivon lapsi.” Samassa jutussa psykologi Kiemunki jakaa poliisit puolueisiin, pahiksiin pyssyjen kanssa ja hyviksiin kaapissa?! Ei se Iisakki ihan noin yksinkertaista ole. Ihmisellä on kumma harha elämänsä hallussapidosta, jokainen meistä voi seota, jos oma kipukynnys ylittyy. Jos vielä poiketaan politiikkaan, jota Lipposen hallitus harjoitti 90-luvun lamassa.. Sanoin silloin, jotta tämän laman maksavat lapset. Viimeiset tutkimukset koulumaailmasta osoittavat ettei oppilashuolto pelitä, kun korjausliikkeitä ei vieläkään ole tehty, selvästä tarpeesta huolimatta. Tietäähän jokainen normaalijärkinen, että astalo löytyy aina. Netti on pullollaan mm. helppoja pommiohjeita. Pitäisiköhän autotkin sulkea jonnekin varmaan talteen. Niistä on viime aikoina tullut yhä yleisempi itsemurha- ja tappoväline. Ihmiset haluavat tietää Hyvinkään tappajan motiivin, selittääkseen järjellä omat pelkonsa. Lauma asiantuntijoita veisaa kuorossa ”yksilöllisyyden, syrjäytymisen ja arvojen rapautumisen” virttä. Vilkaistaanpa aasia-afgaani-kulttuurin suuntaan. Siellä perhekeskeisyys, uskonto, yhteiset arvot kukoistavat, terrorismi voi valitettavan hyvin. Entä jos motiivia ei ole.

66 kommenttia artikkeliin “”PYSSYT POIS JA PIIPUT PIILOON..””
 1. avatar Esa Leskinen sanoo:

  Arvoisa Riitta Nyqvist,

  Aserajoitusten vastustaminen sillä perusteella, että voihan sitä autollakin tappaa, on huippusuosittu, mutta tosi vetelä argumentti. Autolla kun voi tehdä myös kaikenlaista hyödyllistä ja elämää edistävää, sen sijaan ampuma-aseilla ei. Ne on tehty vain ja ainoastaan ihmisten ja eläinten tappamiseen ja sellaisina niitä on myös käsiteltävä.

 2. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Arvoisa Esa Leskinen!
  En ottanut kantaa aselakirajoituksiin sinänsä,
  asiantuntija en kyseisellä kaistalla ole.
  Auton halusin ajankohtaisuuden vuoksi mainita tappovälineenä.
  Mielestäni olisi hyvä tehdä määräajoin psykologisia testejä autoilijoille, fyysisten testien lisäksi.
  Niin villiksi viidakkomeiningiksi on autoilu teillämme ja kaduillamme mennyt.
  Kiitos kommentista!
  Riitta N.

 3. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta,

  Iisakin jutun julkaisuajasta voisi päätellä kyse olleen kirjoittajan yöllisestä dissosiaatiosta. Jatkossa hänen ehkä kannattaisi jättää vakavampien aiheiden käsittely päiväminän haltuun.

  Pääosa Suomen asekannasta on edelleen metsästysaseita. Ei niin kovin kauan sitten joka tilan tuvan seinällä roikkui ainakin hirvikivääri, lintuluodikko ja vielä haulikko jänisten ja vesilintujen metsästykseen. Piekkarilla perilliset harjoittivat silmää hirviporukkaan pääsyä varten ja pitivät räksät poissa marjapuskista, siihen aikaan rakennuspaikat kun olivat taloja isompia. Isännän laatikossa oli pistooli sian päivien päätteeksi. Näin kertyi paljon aseita päälukua kohden ilman joukkomurha-aikeita. Paljon näistä aseista on varmaan taottu auroiksi sukupolvien vaihtuessa, mutta edelleen 60% uusista aseluvista myönnetään metsästysaseille.

  Iisakki unohtaa sopivasti, että jokaisessa meissä asuu ”Lauri”. Omaa Lauriaan Iisakki on omien sanojensa mukaan käsitellyt siten, että on vetänyt kiusaajiaan turpaan ja liittoutunut sitten vahvempiensa kanssa. Vähän vanhempana hän noudattaa edelleen samaa taktiikkaa politiikassakin, onneksi nykyään pääosin verbaalisti satunnaista ”vedin kaveria suomeksi sanottuna turpiin” kesäristeilyohjelmanumeroa lukuunottamatta. Joku poliisitrauma tuntuu kaipaavan vielä työstämistä.

  Iisakki käytti vaikeaa aihetta aasinsiltana päästäkseen leimaamaan väkivallanteot oikeistokonservatismiksi. Se, että poliisi leimaa aselakien viilaukset itse ongelman kannalta puuhasteluksi EI johdu siitä, että poliisit olisivat aseenkanto-oikeutta kiihkomielisesti kannattavia asefriikkejä ja oikeistokonservatisteja. Ei tässä Iisakkiakaan leimata (kiusauksesta huolimatta) poliittiseksi terroristiksi, vaikka se perinteisesti onkin ollut vasemmiston heiniä ja globaalisti vaatinut koulusurmiin ja muuhun oikeistolaiseksi leimattuun väkivaltaan nähden tuhatkertaiset uhrit. Poliisi ei säädä lakeja, vaan valvoo niitä, eikä tarvitse enää yhtään sellaista lakia tai lakimuutosta jota ei voi valvoa. Asekaappien tekninen speksaaminen voisi olla kollektiivista huonoa omaatuntoamme rauhoittavaa puuhaa, mutta kuka tsekkaa yli 600.000 kantoluvan haltijan kaapit? Kamoon…

  Tuliaseet ovat vaarallisia väärissä käsissä. Varsinaiset joukkotuhoaseet ovat paperia ja poliitikkojen käsissä. Kun Hämeenlinnassa peruskoululainen saa puoli vuotta vähemmän opetusta kuin vaikka Janakkalassa, ja siihen päälle ajetaan kaupunginhallituksen viimeisin löperö talouden ”vakauttamisen” ohjelma, kukaan ei pysty sanomaan montako meillä on tulevaisuutta sellaista ”Lauria”, joka ei pysty hallitsemaan omaa mörköään.

 4. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys Kari!
  Kas sinäkin olet pannut merkille Iisakin posttraumaattisen poliisikaunan.
  Se äityi krooniseksi viime vaalien jälkeen.
  Poliittinen kettu satsasi kymmeniä tuhansia kampanjaansa ja sitten Soukola ajaa ohi muutaman satasen satsauksella suoraan Arkadiaan.
  Niinhän se kuulemma on, että ketun oveluus perustuu pitkälti kanojen tyhmyyteen.
  Riitta

 5. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Elämä on mielenkiintoista ja valitettavasti tänä päivänä joskus vaarallista
  Muinaisina aikoina ei pahemmin ollut kovinkaan paljon yksityistä väkivaltaa. Asioita ratkottiin viisaitten ja tietävien ihmisten kesken vaikka käräjäkivillä ja väärintehneet saivat nopean rangaistuksen.
  Aikanaan roviolla poltetut saivat marttyyrin sädekehän ja monista tehtiin pyhimyksiä joita vieläkin palvotaan.
  Tämän päivän maailmassa kaikki tieto,hyvä ja paha,on jokaisen kansalaisen saatvilla. Jos ei omista koneita nin malleja löytyy maisemasta ja kavereilta ja puskaradioista.
  Ihminen on ottavimmillaan kolmena ensimmäisenä elinvuotenaan jolloin kodin pitäisi olla läsnä. Valitettavasti tämä maailma vaatii yhä enemmän rahaa ja kodinhaltijat joutuvat poistumaan työpaikoilleen usein kummatkin ja jättämään lapsensa toisten käsiin. Näinä vuosina luodaan perustat tulevalle elämälle.
  Me elämme tänä päivänä erittäin tasaarvottomassa yhteiskunnassa. Poliitikot ja tutkimukset väittävät että Suomessa on hyvä elää ja myös Hämeenlinnassa. Tämä on kuitenkin valitettavasti vain keskiarvo elämästämme.
  On helppo sanoa että jotakin pitäisi tahdä.

 6. avatar iisakki sanoo:

  Terve Kari,

  em tiedä, mitä höpäjät julkaisuajasta, mutta sanomalehdet tapaavat ilmestyä aamuyöstä. Ei se kuitenkaan tarkoita, että jutut kirjoitetaan silloin. Teksti on tehty ihan täydessä harkinnassa normaalin työvuoron aikana.

  Ihan hirveästi arvoisa Riitta tai Karikaan ei ole tekstin sisällöstä sisäistänyt, mutta sen ymmärtää, kun on tietyistä syistä niin kova tarve ymmärtää väärin.

  Luonnollisesti Suomen suuri asemäärä per pää johtuu siitä, että aiemmin aseet ovat olleet lähes välttämättömyyshyödykkeitä agraariyhteiskunnassa. Perintöaseita on jäänyt lojumaan kaupunkien kerrostalojen kaappeihin, vaikka nykyään muutamia viranomaisia lukuunottamatta aseet eivät ole tosiasiassa tarpeellisia kuin sotatilanteessa. Metsästysaseet ovat harrastusvälineitä, olemassa huvittelua varten. Hirvikantaa voitaisiin säädellä muillakin keinoin, vaikka usein aikuisten miesten huvittelua perustellaankin vastaavilla syillä.

  Mutta en minä halua kenekään harrastusta kieltää, en todellakaan. Haluaisin vain tiukemman asekontrollin ja vaikuttaa erityisesti siihen, että aseet eivät olisi niin helposti kännisten tai hetken impulssin vallassa toimivien sekopäiden ulottuvilla. Valaistuminen asiaan syntyi jo aikanaan Nurmijärvellä -94, kun tutulle tuli riitaa pubissa vanhemman miehen kanssa. Painiksi meni, eikä ukon kunnia kestänyt selätystä, joten hän suori tien toiselle puolelle kotiinsa hakemaan luvallisen metsästyshaulikkonsa, palasi takaisin ravinteliin ja lahtasi nuoren miehen kaikkien silmien edessä siihen biljardipöydälle. Myöhemmin murhaajaa kadutti.

  Näitä tapauksia on valitettavasti Suomessa aika paljon. Ja ne olisi estettävissä. Hinta olisi se, että metsästäjille aiheutuisi hieman vaivaa, byrokratia hieman lisääntyisi ja yhteiskunnalle koituisi jonkun verran kustannuksia. Mielestäni hinta kannattaisi maksaa, jos toisella puolella puntarissa on Hyvinkään kaltaisten tapausten väheneminen/poistuminen.

  Kuten kolumnissa totesin, asekontrollilla ei pystytä kuin vaikeuttamaan suunnitelmallisten joukkosurmien toteuttamista, mutta näiden pimahtamisten osalta tilanne on toinen. Niitä on kuitenkin ylivoimaisesti suurin osa Suomen henkirikoksista edelleen. Ja argumentti,. että puukolla ja autollakin voi tappaa… Se on niin väsynyt, ettei jaksaisi edes kommentoida. Mutta miettikääpä Eero Hiltusen tapaisen lapsen uhkaavuutta ja vaarallisuutta puukko kädessä Medicine Manin edessä… Se on hiukan eri kaliiberia kuin hirvikiväärin kanssa.

  Kari johtaa pahasti (ja varmaan tahallisesti) harhaan, kun väittää minun pyrkivän leimaamaan Hyvinkään väkivallanteon oikeistokonservatismiksi. Vaikka Hiltunen persu-fani facebookissa olikin, oikeistokonservatiivilla ei varmasti ollut mitään tekemistä teon motiivin kanssa. Todennäköisesti mitään motiivia ei edes ollut. Sen sijaan poliisikunta on leimaantunut ajattelultaan oikeistokonservatismiin kallellaan olevaksi. Vai onko joku kuullut koskaan vasemmistolaisesta tai vaikka vihreää aatetta julkisesti kannattavasta poliisista? Ja miksei ole?

  Kuten kolumnissa totesin, heitäkin on pakko olla tai jotakin on pahasti pielessä. Suomalainen poliisi ei saa, eikä voi leimaantua pelkästään persuiksi, kepulaisiksi tai kokoomuslaisiksi. Syystä tai toisesta poliisilla on kuitenkin ongelmia imagonsa suhteen ympäri maailman, kun erilaista ramboilua, rasismia ja muuta oikeistokiihkoilua esiintyy.

  Summa summarum: Suomessa on mieletön määrä jopa täysin tarpeettomia aseita ihmisten kodeissa. Nämä aseet päätyvät liian helposti myös luvattomiksi aseiksi. Aseiden määrällä on havaittavissa korrelaatiota henkirikosten määrään. Johtopäätös on aika helppo. Olisi poliisin ja meidän kaikkien kannalta positiivista kehitystä jos aseita olisi vähemmän ja pääsy niihin vaikeampaa erilaisissa sekavuustiloissa. Tärkeämpää mutta vaikeampaa on hoitaa ihmisten psyykeä.

 7. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Iisakki!
  Sinähän se poliittisia leimoja lyöt jutuissasi poliisien otsaan.
  On varmaan turvallinen olo, kun päässä pyörii samat tutut ennakkoluulot.
  Usko tai älä, ei google kokemusta korvaa.
  Poliittisen kunnianhimon ei koskaan pitäisi ylittää kykyjä, syntyy pahaa jälkeä yhteiskuntaan.
  Lämmöllä
  Riitta

 8. avatar Vara-Everstiluutnantti sanoo:

  Riitta Nyqvist ja Kari Ilkkala kiinnittivät huomiota varsin huolestuttavaan tilanteeseen, joka vallitsee Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston johdossa. Eli siihen, että valtuustojohtaja suhtautuu selkeän vihamielisesti poliisitoimeen ja myös yksittäisiin poliisimiehiin. Koska valtuustojohtajan alanurkan kirjoitus, jossa hän pyrki analysoimaan Suomen ampuma-aseiden tilannetta, haki jollain lailla psykologista lähestymistapaa, niin voinen myös minä analysoida valtuustojohtajan kirjoitusta psykologisesti?

  Hyvinkäällä sattunut synkkä tapahtuma, jossa murhaaja kiipesi katolle ja sieltä ampuma-aseella tulittamalla, murhasi ja vammautti ihmisiä, ei johtunut mistään valkoisesta tai mustasta raivosta, vaan ihan siitä, että tämä Hiltunen on nk. kumipää. Aivan samalla tavalla Jokelan kaveri ja Kauhajoen Saarikin olivat kumipäitä. Aika moni ihminen ihan päivittäin, jopa valtuustojohtajakin, vihastuu tai jopa raivostuu jostain asiasta, eikä kuitenkaan ala ihmisiä ampumaan tai räjähteillä leikkimään. Kyllä syyt ovat jossain syvemmällä.

  Hiltunen oli ennen tapahtumia lähettänyt ystävilleen viestiä, jossa todettiin jotenkin tyyliin, että ”oli kivaa Toverit”. Vaikka Hiltusesta ei ole olemassa mitään varmaa poliittista kantaa, niin jo tuo sanavalinta antaa ymmärtää, että kyllä toveri Hiltunen taitaa sittenkin tuonne sosialidemokraatteihin kallellaan olla? Ja kyllähän se on maailman sivun sillä lailla ollut, että sosialistit ja sellaiset ovat pääosan ihmisten tuhoamisesta hoitaneet. Näin teki Aatu, jonka sosialismi oli kansallista, ja niin ikään Josif, jonka sosialismi taas oli kansainvälistä.

  Mitä taas Suomen aseisiin ja sosialismiin tulee, niin kyllähän se vain hyvä oli, että niitä Suomessa silloin oli, kun sosialisti Josif Stalin yritti Suomen vallata. Itse asiassa niitä olisi pitänyt olla vielä huomattavasti enemmänkin, niin olisi siinä rytinässä merkittävästi suomalaista verta säästetty. Niin että kyllä Suomessa aseita pitää olla ja myös niiden asiallista käyttöä pitää suuressa määrin harjoitella. Näin ainakin opetetaan sotakorkeakoulussa. Se on sitten eri asia, mitä sirola-opistoissa ja muissa sosialidemokraattisissa opinahjoissa opetetaan. Niin ja taitaa valtuustojohtaja siitä vieläkin itkua tuhertaa, kun sosialisti Josifin Suomen valloitus ei onnistunutkaan; kiitos isänmaallisten suomalaisten miesten ja suomalaisten aseiden?

  Virkavapaalla oleva vanhempi konstaapeli ja nykyinen kansanedustaja, Ismo Soukola, näyttää tosiaan olevan jonkinlainen kivi valtuustojohtajan pyöräilykengässä? On varmaan niin, että jos Soukola ei olisi vaaleihin osallistunut, niin valtuustojohtaja olisi saanut ne tarvittavat muutama kymmenen ääntä. Eli siis juuri ne, joilla hän olisi pyyhkäissyt eduskuntaan. Mutta kun Soukola oli olemassa ja vaaleissa mukana, niin siinähän sitä jo on tarpeeksi syytä valtuustojohtajalla vihata Soukolaa ja poliiseja yleisemminkin.

  Lisää vettä viinaan toi tietysti myös se, että valtuustojohtaja alkoi seminaarimatkalla epähienosti lärvimään ja kunnialoukkausta puhumaan. Tästähän Soukola ja pari muuta valtuutettua sitten aivan oikeutetusti tekivät tutkintapyynnön. No tällä kertaa tapaus oli sen verran lievä, ettei syyttäjä katsonut aiheeksi sitä eteenpäin viedä. Ja varmasti tällä kertaa rangaistukseksi riittikin se, että päätoimittaja PUK oli pakotettu asian myös julkistamaan Hämeen Sanomien sivuilla.

  Poliiseja on tarvittu myös asioiden tutkimuksissa, kun valtuustojohtajan kuuma veri on kuohahtanut esimerkiksi sisävesiristeilyllä. Myös näissä tapauksissa on jatkotoimista pidättäydytty, kun vastapuoli ja valtuustojohtaja ovat sopimukseen päässeet. Ja hyvä tietysti sillä lailla, koska laihakin sopu on aina parempi kuin lihavahko riita. Näillä ja varmaan monilla muillakin poliisiin liittyvillä kohtauksilla valtuustojohtaja on mieleensä traumaa saanut ja mielipahaa poliisivoimia kohtaan on syntynyt? Mutta julkisesti se ei kovin viisasta kuitenkaan liene? Siinä kun valtuustojohtaja on opastanut johtaja Ritaluomaa lehdistölle annettavissa liiketaludellisissa ja Sunny Car Center-julkilausumissa, niin saattaisi olla hyvä, jos herrastuomari pitäisi pienen oppitunnin valtuustojohtajalle poliisiin liittyvissä artikkeleissa ja alanurkkakirjoituksissa?

  Valtuustojohtaja päätteli kirjoituksessaan, että poliisi liian helposti myöntää aselupia kansalaisille. Totuus on kuitenkin se, että tätä käytäntöä on huomattavasti kiristetty. Jos esimerkiksi valtuustojohtaja haluaisi itselleen aselupaa, niin uskoisin, että hänen tapaustaan harkittaisiin erityisen tarkasti. Tämä ei kuitenkaan johtuisi mistään poliisin kostosta valtuustojohtajalle, vaan hänestä tehdystä profiloinnista, johon kuuluu aikaisempi käyttäytyminen ja elämäntavat. Näkyvä vihamielisyys ei ole mikään etu aselupaa haettaessa. Samoin ottamatta kantaa, josko valtuustojohtajan alkoholikäyttö olisi liiallista poliisin mielestä, niin aseluvan hakemisessa myös alkoholikysymykset ovat aina esillä.

 9. avatar Esa Lehtinen sanoo:

  Tervehdys!

  Hyvinkään ampumistapaus oli inhimillinen tragedia, samoin tragedioita sitä ennen olivat Jokela, Kauhajoki, Myyrmanni jne…. Näiden tragedioiden jälkeen poliitikot ovat jauhaneet smaa jargonia: ”aselakeja on kiristettävä”, ”aselupien saamista on hankaloitettava”, ”aseiden säilytystä on tehostettava”. Ja mitä on tapahtunut? No, ei paljoakaan. Sitä paitsi on muistettava, että Suomessa on laittomia aseita vähintään yhtä paljon kuin laittomia. Niistä laittomista taas kukaan ei puhu mitään. Eli jokainen pimahtanut saa kyllä aseen käteensä, jos vain haluaa. Sitä paitsi, niin kuin ja Norjan Breivikin tapaus osoitti, jokainen joukkosurmaa suunnitteleva pystyy rakentamaan pommin laillisin tarvikkein netistä saatavien ohjeiden mukaan. Se on totta, että suomalainen henkirikos tyypillisimmillään on ”humalassa ja pikaistuksissa tehty tappo”, jota tekijä jälkeenpäin katuu. Tässä surullisessa tilastossa me olemme maailman huippuja. En ole mikään asefani, mutta pelkästään aselakeja kiristämällä ei puututa asioiden syihin vaan seurauksiin. Tietysti poltiikolle on helppo puuttua juuri tällaiseen konkreettiseen iskulauseen kuin ”Aselakia on kiristettävä”. Sillä on helppo (?) kosiskella ääniä seuraavissa vaaleissa.

  Miksi me suomalaiset sitten olemme väkivaltaisia? Onko meidän kulttuurissamme asiaan jotain selitystä? Katsoin maikkarin uutisia ja siellä rikoshistoriaan perehtynyt dosentti Teemu Keskisarja sanoi asian jotenkin näin: ”On vaikea uskoa sitä, että Hyvinkään surmien kaltaiset tragediat johtuisivat mielenterveyspalveluiden puutteesta. Myös 1980-luvulla, 1960-luvulla ja 1800-luvulla oli hyvin, hyvin hulluja rikollisia. Enkä tunne ainoatakaan aikakautta, joka kävisi vertauskohdaksi kunnossa olevista palveluista. Psykiatrit eivät pysty kitkemään henkirikoksia, eikä heiltä tule sitä vaatia. Väkivaltarikollisuus muuntautuu kuin virus. Häiden puukkotappelut on saatu kitkettyä, mutta tilalle rönsyää aina jotain uutta.” Samassa jutussa Auroran sairaalan akuuttitoiminnan ylilääkäri, psykiatri Leena Turpeinen peesasi Keskisarjaa. Syitä väkivaltaisuuteen voi varmaan löytää monista meidän kulttuurimme liittyvistä tekijöistä: lasten, ja varsinkin poikien, kasvatusmetodeista, puhumattomuuden kulttuurista, tunteitten näyttämisen ”kieltämisestä” (”isot pojat eivät itke”), ihmiskontaktien vähyydestä ja pinnallisuudesta jne. Esimerkiksi kirjailija Roman Schatz kertoi eräässä kirjassaan, että hänen mielestään Suomessa sosiaalisissa tilanteissa esiintyy kahdenlaista hiljaisuutta. Ensimmäinen on niin sanottu ”sosiaalinen hiljaisuus”, jossa esim kaksi ihmistä oleskelevat samassa tilassa puhumatta toisilleen yhtään mitään, mutta siitä huolimatta molemmilla on hyvä olla. Toista Schatz kutsuu nimellä ”Vaivautunut hiljaisuus”. Siinä kaksi ihmistä samassa tilassa koittaa epätoivon vimmalla keksiä toistensa kanssa jotain puhuttavaa. Jos kumpikaan ei mitään keksi, molemmat vaivautuvat ja lopulta kumpikin lähtee pois tilanteesta.

  No, itse amatöörinä jätän väkivallan syiden hakemisen ammattilaisille, mutta näin johtamisen ja työyhteisöjen kehittämisen ammattilaisena törmään usein työssäni tähän puhumattomuuden ja tunteiden näyttämisen vaikeuden kulttuuriin suomalaisissa työyhteisöissä. Asioista ei suoraan puhuta kohteen kanssa, vaan kerrotaan mieluimmin kolmannelle tai sitten asioista vaietaan. Sitten esim. firman pikkujouluissa alkoholin rohkaisemana ruvetaan muistelemaan vanhoja ja pahimmassa tapauksessa fyysinen tappelu on käynnissä. Samoin työpaikkaviihtyvyydessä on monissa organisaatioissa ongelmia. Vieläkin joskus kuulee tuota ikivanhaa slogania: ”Työssä ei saa olla hauskaa”. Tämä viihtymättömyyshän näkyy jo koululaisten keskuudessa. Vaikka Pisa-tutkimuksissa suomalaisten koululaisten oppimistulokset ovat maailman huippua, siitä huolimatta kouluviihtyvyystutkimuksissa suomalaisten koululaisten kouluviihtyvyys on kaukana kärjestä. Samoin henkinen väkivalta ja jopa kiusaaminen ovat sekä kouluissa että myös työpaikalla liian yleisiä. Ja pitää muistaa, että usein koulukiusaaja ja -kiusattu ovat ”uranjatkajia” Heidän kiusaajan tai kiusatun ”uransa” jatkuu myös työpaikoilla.

  Tästä aiheesta voisi jatkaa vielä pitkäänkin, mutta summa summarum: politiikkojen ”lässytykset” aselakien kiristämisestä ja asekaappien paremmista lukituksista ovat pelkkää kärpäsen surinaa. Sen sijaan tuon piiperryksen sijaan tulisi keskittyä asioiden syihin ja niiden korjaamiseen, vaikka se varmaan hyvin vaikeaa onkin.

  Terveisin Esa Lehtinen
  konsultti, yritysvalmentaja

 10. avatar Esa Leskinen sanoo:

  Aselakien kiristämistä vastustetaan sillä perusteella, että kyllä sitä aseen käteensä saa jos haluaa. Miksi sitten ylipäänsä määrätä kovia rangaistuksia mistään rikoksesta? Eiväthän ankaratkaan linnatuomiot murhia, tappoja, raiskauksia, ryöstöjä, yms. estä.

  Jotakin suomalaisten asenteista kertonee se, että meillä alle 18-vuotiaalle ei saa myydä eikä välittää alkoholia tai tupakkaa, mutta 15-18 -vuotiaat saavat ihan laillisesti kantaa ampuma-asetta (=tappovälinettä). Suomalaisnuoria pyritään kaikin voimin suojelemaan viinan ja sauhuttelun kiroilta, mutta tuliluikku heidän hallussaan onkin ihan jees..

 11. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Tämän tyyppisistä asioista kirjoitettaessa ymmärrettävästi tunteet vaikuttavat suuresti siihen, mitä paperille ilmestyy. Kuitenkin toivoisin, ettei tarkoitushakuisesti tai muutenkaan esitettäisi väärää tietoa tai, kuten Esa Leskinen kirjoitti, oikeaa sinänsä oikeaa tietoa, mutta vaillinaisesti esitettynä.

  Leskisen mainitsemilla 15-18 nuorilla on oikeus saada hallussapitolupa metsästystä tai ampumaurheilussa käyttämälleen ampuma-aseelle. Kyseinen lupa, sen paremmin kuin aikuisillekaan myönnettävät luvat eivät oikeuta ”kanniskelemaan” ampuma-aseita, kuten kännykkää taskussa, vaan lupaehdoissa on tarkoin määritelty miten ja missä ampuma-aseitaan saa kuljettaa.

  On siis syytä pidättäytyä tosiasioissa tämän tyyppisten tapausten yhteydessä turhan huolestuneisuuden tai levottomuuden välttämiseksi tai ketään ansiottomasti leimaamasta.

 12. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Esa Lehtinen osuu ytimeen
  ”tulisi keskittyä asioiden syihin ja niiden korjaamiseen..”
  RS psykiatrian asiantuntija totesi äsken,
  puolet mielenterveyspalveluja tarvitsevat eivät hoitoa saa.
  Osa heistä ei edes tiedosta sitä tarvitsevansa.
  Tehokkain ja edullisin keino olisi pikainen panostus oppilashuoltoon,
  jossa tarvittaisiin kipeästi asiantuntijoita tutkimusten mukaan.
  Näin katkaistaisiin ajoissa kiusattujen ja kiusaajien kierre.
  Heitä on huolestuttavan paljon liike-elämässä, politiikassa, hierarkisilla työpaikoilla jne.
  Kiitos mielenkiintoisista kannanotoista!
  Riitta N.

 13. avatar Esa Leskinen sanoo:

  Ismo Soukolalle,

  Lainsäädännössä todellakin puhutaan hallussapitoluvasta, mutta käytännösssä se ei tilannetta muuksi muuta; on samantekevää kannetaanko asetta vai pidetäänkö sitä hallussa, sillä kummassakin tapauksessa se on haltijansa käytettävissä ja tulivoima on aivan sama.

  Tarkoitus ei ole lietsoa turhaa huolta tai pelkoa vaan ihmetellä sitä, että Suomessa alaikäinen ei saa ostaa päihteitä, mutta saa laillisesti pitää hallussaan välinettä, jonka ainoa tarkoitus on tappaa. Suomalaisen lainsäätäjän mielestä tuliaseissa on ilmeisesti jotakin erityisen oleellista, koska niiden hallussapito on sallittava jo 15-vuotiaalle.

  Ja vielä Esa Lehtiselle,

  Puheet asekaappien paremmasta lukituksesta eivät ole lässytystä tai kärpäsen surinaa. Kuten Hyvinkäällä nähtiin, huonosti lukittu asekaappi voi maksaa ihmishenkiä.

  Terveisin,
  Esa Leskinen

 14. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Iltaa,

  tässä puhutaan nyt monesta eri asiasta joilla on suht vähän tekemistä keskenään.

  Hyvinkäällä asekaappiin mentiin poliisin mukaan avaimella. Kyse ei ollut tekniikasta, vaan siitä mikä kaikissa turvallisuusjärjestelmissä helpoiten pettää – ”sisäpiirin” ihmisestä.

  Vuonna 2007 sisäasiainministeriö tiedotti mm. seuraavaa: ”Sisäasiainministeriön ylläpitämässä ampuma-aserekisterissä on noin 1 620 000 ampuma-asetta. Aserekisteri sisältää yksityishenkilöiden sekä yksityisten yhteisöjen ja säätiöiden hallussa olevat ampuma-aseet. Sisäasiainministeriö arvioi Suomessa olevan enintään kymmeniä tuhansia luvattomia ampuma-aseita. Aseluvanhaltijoiden lukumäärä Suomessa on noin 650 000 eli noin 12 prosentilla suomalaisista on ampuma-ase.”

  Myyrmäen, Jokelan, Kauhajoen ja nyt Hyvinkään tragedioissa on kyse ns. ”mustan joutsenen” tapahtumista tai friikkitapahtumista, eli tapahtumista joita ei pitäisi tapahtua, ne eivät mahdu minkään luokittelun tai analyysin piiriin. Ne ovat muusta ”havaintomateriaalista” hurjasti poikkeavia tapahtumia (englanniksi ns. ”outlier”). Niitä tapahtuu silti, koska emme käsitä tai tunne ilmiötä ja olosuhteita joka ne tuottaa.

  Puhe asekaappien paremmasta lukituksesta 650.000 taloudessa on valvontamielessä täydellistä lässytystä. Esimerkiksi parempi lukitus puolessa asekaapeista ei estäisi seuraavaa friikitapahtumaa, koska se tulee joka tapauksessa olemaan olosuhteiden kehittymisen kannalta täysin uniikki kuten kaikki tähänkin astiset.

  Riskin tai epävarmuuden kannalta juuri aseilla tapahtuvia Hyvinkään kaltaisia tapahtumia voisi myös valvonta- ja toteutusmielessä pienentää vain lähinnä Englannin kaltaisella lähes täyskiellolla. Henkirikoksia per capita Englannissa on silti Suomea enemmän.

  En usko että poliisilla olisi mitään täyskieltoa vastaan, jos sellainen laki saataisiin säädettyä, ja toteuttamisen resurssit hankittua. Luvallisten yli 1,6 miljoonan aseen pois kerääminen ja hävittäminen ei ole ihan pikku juttu, lisäksi lain säätövaiheessa vastaan tulisi Suomen perustuslain omaisuudensuojapykälät ja siten raha. Yksittäiset keräily- ja customaseet saattavat olla viisi- tai kuusinumeroisen euromäärän arvoisia, puhumattakaan kokoelmista. Vain 625 euron keskihinnalla koko kasan arvo olisi pyöreä miljardi, joten todellinen summa lienee selvästi suurempi vaikka seassa on paljon myös pelkän romumetallin arvoista tavaraa.

  Käyttäisin harjoituksen hinnan mieluummin vaikka nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

 15. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moi Riitta!
  Taisit tietoisesti sohaista ampiaispesää!
  Minusta ongelma on siinä, että kerran aseluvan saatuasi, se on ikuisesti voimassa. Tässä on kyse intimiteettisuojasta. Poliisilla on aserekisterit, mutta he eivät saa mitään tietoa aseellisten terveyden tilasta.
  Jos näitä rekistereitä joskus tarkistettaisiin ristiin mielenterveysongelmien, alkoholismin tai dementian osalta. Hyvinkään tapauksessa kyse oli perheenjäsenen mielenterveydestä. Siihen on jo vaikea puuttua.
  Pitäisikö joka viides vuosi käydä näyttämässä naamaansa tk-lääkärille, että ymmärtää aseiden merkityksen ja vaarallisuuden? Jossain iässä ajokortin kanssa käy niin.
  Kari tuossa ylhäällä veti vertailuun englantilaiset: siellä tapetaan puukolla.
  Luodit lentävät harvoin, nyrkit sitäkin useimmin t. Hessu K.

 16. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys Heikki, Kari ja muut kommentoijat!
  Tunnustan tahallisuuteni Heikki.
  Olen sitä mieltä, että keskustellaan mahdollisimman laajasti,
  jopa löyhästi rankankin asian äärellä.
  Näin saadaan mahdollisimman moninainen kuvakulma,
  jossa ei ehkä heti tunnu olevan mitään yhteistä.
  Yllättävän usein saattaakin löytyä jokin uusi oivallus.
  Talousnobelisti Admund Phelps on muuten sitä mieltä, että
  ”vanhemmat ihmiset esittävät uusia ideoita useammin kuin nuoret.”
  Älkäämme siis antako ikäharhan hämärtää mielikuvia lähimmäisistämme.
  Riitta

 17. avatar Jari Ranne sanoo:

  Vaikka psykologi olenkin, ei minulta löydy tuohon pyssyllä pahan tekemisen estämiseen mitään patenttilääkettä. Monen tekijän yhteisvaikutuksesta on kyse. Ja moneen tekijään kannattaneekin vaikuttaa yhtäaikaa.

  Mutta jos jotain painottaisin, niin mitä kokonaisvaltaisemmin (fyys., psyykk., sos., moraalisesti, yms.) terveiksi ja toinen toisistaan välittäviksi ihmiset pääsevät kasvamaan ja sellaisina pysymään, sitä pienempi on riski kohtalokkaisiin tuhotöihin pyssyllä ja muillakin välineillä.

  En silti unohtaisi vaarallisten vehkeiden poissa pitämistäkään lapsilta ja muilta keskenkasvuisilta, jotta äkkipikaistuksissaan ja äkkityhmyyksissään ei heti olisi käsillä mitä tahansa.

 18. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Huomenta,

  minusta on tekopyhää hurskastelua tuoda esiin ainoastaan ampuma-aseiden perimmäinen tappamistarkoitus. Pitää myös tasavertaisuuden nimissä muistaa, että alunperin ihminen kehitti myös jouset, nuolet ja keihäät tappamistarkoitukseen. Aika vähän keskusteluissa leimataan keihäänheiton harrastajia samaan malliin kuin metsästäjiä ja ampuma-urheilun harrastajia.

 19. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Varsinainen ongelma saattaa löytyä tietokoneen äärestä.
  Lukuisa DNA-jatkeeni pitää minut ajantasalla hevi-metallista, jopa taistelupeleistä.
  Jossakin mutkassa kyseenalaistin nämä enter-tuhot.
  Vanhemmat vakuuttivat, jotta peliaikoja valvotaan, pelien sisältö on hanskassa.
  Ok!
  Entäs ne pelaajat, joiden elämä kuluu enimmäkseen virtuaalimaailmassa tappokoneena.
  Jos oikea elämä on ”hidasta puurtamista,” ongelmat eivät poistu enter-painalluksella, pinna lyhenee ja lyhenee…
  Sain illalla vahvistusta epäilyilleni vilkastessani uutissivuani.
  Siellä Iltalehti ”Tutkijan tyly arvio, väkivaltapelit ja porno tuhoavat pojat.”
  Tutkimuksen mukaan pelit aiheuttavat aggressiivista käytöstä ja ongelmia ihmissuhteiden rakentamisessa, pinna lyhenee.
  Meillä taitaa olla edessämme suurenluokan ongelma, jos emme herää ”ruususen unesta.”
  Ismo, tässä sinulle haaste Arkadianmäelle.
  Riitta

 20. avatar Antti sanoo:

  “Tutkijan tyly arvio, väkivaltapelit ja porno tuhoavat pojat.”
  Tutkimuksen mukaan pelit aiheuttavat aggressiivista käytöstä ja ongelmia ihmissuhteiden rakentamisessa, pinna lyhenee.

  Ennen oli rock-musiikki ja elokuvat, nyt sitten ilmeisemmin pelit. Itsehän tykkään että pelit ovat ihmiselle ihan hyvä agressioidenpurkukanava. Väittäisin jopa että pelaamisella voi olla ihan ennaltaehkäiseväkin vaikutus, jotta yksilö saa purettua väkivaltafantasiansa virtuaalisesti sen sijaan että tekisi hiltuset.

  Kyllähän sitä itsekin tulee välillä pelailutua ja pornoakin katseltua, enkä mä nyt järin agressiivinen ole ja ihmissuhteitakin rakentuu oikein kivasti. Pinna on lyhyt, mutta se oli sitä jo ennen ensimmäistäkään peliä tai pornolehteä. Miksi sitten peleillä on allekirjoittaneeseen enemmänkin positiivinen vaikutus? Siksi että mulla ei viiraa päästä, ainakaan kovin pahasti.

  Eihän ongelma ole pelit, vaan se että täällä pyörii porukkaa joilla ei paketti ole todellakaan kasassa. Sellainen henkilö saa impulssin erilaisiin tekoihin vaikka filosofeilta jos niikseen tulee. Siinä olisi Arkadianmäelle duunia, että miten saataisiin ihmiset osaksi yhteisöä virtuaalielämän sijaan ja porukalla pysymään mielenterveys hyvissä kantimissa.

  viikonlopputerveisin

  Antti

 21. avatar iisakki sanoo:

  Terve Ismo & kumppanit,

  Niin, mistä mahtaakaan johtua, ettei kenelläkään ole suurempaa himoa kieltää keihäänheitto-keihäitä?

  Mahtaakohan johtua siitä, että ketään tuskin on koskaan tapettu sellaisella? Lähimmäksi taitaa olla päässyt Tero Pitkämäki, mutta sekin Salim Sdiriin osunut heitto oli puhdas vahinko…

  Mutta joo, jatkakaa asian ratkaisua vaikka kuuntelemalla takaperin rock-lyriikoita – se on uskonnollisen oikeiston vanha ja hyväksi koeteltu keino. Samaan nippuun kannattaa vaikka polttaa kirjoja: Nietzschen ”Hyvän ja pahan tuolla puolen” on kulunut useiden joukkosurmaajien kädessä. Niin on tosin Raamattukin.

  Odotan persuilta linjakasta lakialoitetta, joka kieltäisi videopelit, mutta vapauttaa käsi- ja sarjatuliaseet, jotta jokainen kunnon isänmaallinen kansalainen voi puolustaa itseään kunnolla maailman vaaroilta….

 22. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Antti!
  Olen kanssasi samaa mieltä, osa peleistä jopa kehittää lapsen koordinaatiokykyjä, purkaa stressiäkin.
  Tosin onhan muitakin keinoja koululaisen stressin purkuun.
  Puhunkin ongelmapelaajista, jotka jo hyvin varhaisessa kehitysvaiheessaan jäävät koukkuun virtuaalimaailmaan, vaikka ei päässä vielä viiraisikaan.
  Markkinoilla on valitettavan paljon sotapelejä, jotka pitäisi kieltää.
  Arkadianmäkeä haastoin pikaisesti korjaamaan kuntien laiminlyönnit oppilashuollossa.
  Viidennes kouluista on ilman kipeästi kaipaamaansa koulupsykologia.
  Toisen asteen oppilaitosten tilanne on surkea, niillä on vain velvollisuus ohjata oppilaita ko. palvelujen piiriin,
  ei velvollisuutta järjestää niitä itse.
  Se on satavarma etteivät ongelmatapaukset näissä isoissa broilerihautomoissa helposti tule esiin.
  Niinpä sekin juttu jää hautumaan räjähdyspisteeseen.
  Mm. oikeuskansleri Jonkka on puuttunut asiaan tuloksetta.
  Viikonloppuja Sinulle!
  Riitta

 23. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Iisakki hyvä!
  Sulle on ny jäänyt tosi pahasti persu-mörkö takaraivoon.
  Lämmöllä
  Riitta

 24. avatar Masa sanoo:

  ALOITE KAUPUNGILLE: Kaupunki tai koulut voisivat ruveta järjestämään nuorisolle kevyesti ohjattua harrastustoimintaa nykyistä enemmän. Erilaisia futis-, sähly-, lentis-…..elokuva-, teatteri-…. yms kerhoja esim. koulujen yhteyteen tai kaupungin liikuntatiloihin. Myös jo olemassa olevia seuroja tulisi kannustaa pitämään ei-kilpailullista toimintaa niille, joiden kyvyt ja halut eivät riitä kilpatason harrastamiseen. Palkaksi seuroille annettaisiin halvennusta tilavuokriin tai peräti ilmaiseksi, kuten joissakin kaupungeissa jo on. Täällä vuokria on viime vuosina sen sijaan nostettu. Muutaman syrjäytymisen estäminen maksaisi tämän toiminnan nopeasti takaisin.

  Ihmeellisesti kaupungilta riittää ylimääräisiä satoja tuhansia euroja erilaisiin turhanpäiväisempiinkin hankkeisiin, mutta nuorisoon ei ole haluttu panostaa. Päättäjät herätys, asioita tärkeysjärjestykseen!

 25. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Hyvä idea Masa!
  Osa vanhemmista kuskaakin lapsiaan Janakkalaan sählyä pelaamaan,
  siellä ei ole kynnystä nostettu korottamalla ko. maksuja.
  Kiitos kommentistasi!
  Riitta

 26. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Iisakki 3105 klo 11.26
  ”Syystä tai toisesta poliisilla on kuitenkin ongelmia imagonsa suhteen ympäri maailmaa,kun erilaista ramboilua,rasismia ja muuta oikeistokiihkoilua esiintyy”
  Äkkiä ajatellen tulee siihen käsitykseen että vain oikeistolaiset poliisit näin tekevät tai että poliisit ovat vain oikeistolaisia tai muita puolueita edustavat poliisit ovat kilttejä.

 27. avatar Perussuomalaisten äänestäjä sanoo:

  Poliittisten päättäjien on alettava kantamaan vastuutaan näistä Suomessa tapahtuneista verilöylyistä (mm. Jokela, Kauhajoki, Sello ja Hyvinkää). Useammankin poliitikon kädet alkavat olemaan sen verran yltäpäältä veressä, että hälytyskellojen olisi alettava soimaan vihdoin. Kuinka monta viatonta uhria vielä tarvitaan, että aselakiin ja rikoslakiin saadaan kiristyksiä?

  Erityisesti perussuomalaisille aselain kiristyksestä puhuminen on jonkinlainen sokea piste, mikä aiheuttaa käsittämättömiä reaktioita. Tässäkin keskustelussa perussuomalaisten kansanedustaja Ismo Soukolan mukaan on tehopyhää hurskastelua tuoda esiin tappamisvälineen ominaisuus vain ampuma-aseiden kohdalla ja jättää mainitsematta muiden esineiden – esimerkiksi jousten, nuolten ja keihäiden – soveltuvuus tappamistarkoitukseen. Kaikista naurettavimmat yleiset argumentit asekiihkoilijoilta ovat, että ”tappavathan autotkin, joten pitäisisikö autotkin kieltää” tai ”tappavathan keittiöveitsetkin, joten pitäisikö keittiöveitsetkin kieltää”. Tällaisella älyllisellä epärehellisyydellä pyritään viemään keskustelu sivuraiteille aseiden erityisestä soveltuvuudesta tappamistarkoitukseen ja joukkoteloituksiin.

  Sinänsä keskustelu on oikeankaltaista, sillä tällaisista asioista keskusteltaessa täytyy hahmottaa asioiden taustalla vaikuttavat oikeushyvät. Yksityisten aselupien tärkeimpänä oikeushyvänä pidän maanpuolustusta ja kansan mahdollisuutta puolustautua hirmuhallintoa vastaan. Siten en missään tapauksessa kannata yksityisten aselupien poistamista ja aseiden keräämistä pois yksityisiltä kansalaisilta. Sen sijaan järkeviä muutoksia, joilla tällaiset täysin turhat keskenkasvuisten teinipoikien suorittamat joukkoteurastukset tai joukkoteurastusten yritykset saadaan loppumaan, on välttämätöntä tehdä. Muuten tällaisia vastaavia järkyttäviä surunäytelmiä on odotettavissa myös tulevaisuudessa. Jo nyt olemme nähneet, että näistä murhenäytelmistä seuranneet toimenpiteet ovat olleet tyystin riittämättömiä tai muulla tavalla vääriä.

  Ratkaisun keksiminen tällaisten keskenkasvuisten teinipoikien suorittamien joukkoteurastusten estämiseksi ei ole mitään rakettitiedettä. Omat ehdotukseni ovat: 1) aselupien ikärajan nostaminen 25 vuoteen 2) aselupien myöntäminen ainoastaan kunniallisille kansalaisille (ei rikosrekisterimerkintöjä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista tai ampuma-aserikoksista) 3) aselupien myöntäminen ainoastaan täysissä sielun ja ruumiin voimissa oleville täysivaltaisille kansalaisille 4) aselupien automaattinen peruuttaminen vakaviin rikoksiin syyllistyneiltä ja sielunvoimiltaan järkkyneiltä aselupien haltijoilta 5) ankarat rikos- ja vahingonkorvausoikeudelliset sanktiot ampuma-aserikoksiin syyllistyneille (esim. pääsäännöksi laittoman aseen hallussapidosta automaattinen ehdoton vankeusrangaistus) ja 6) laillisten aseiden säilyttäminen järjestettävä sillä tavalla, että ulkopuoliset (esimerkiksi perheenjäsenet) eivät pääse käsiksi aseisiin (esimerkiksi avaamalla asekaapin oven helposti saatavilla olevalla avaimella).

  Mielestäni valtion pitäisi tukea vastuullisten aseharrastajien aseharrastusta, koska aseiden hajauttaminen ympäri maata kunniallisille kansalaisille ja aseiden käsittelytaidon ylläpito palvelee suomalaisten kansallista etua. Sen sijaan valtion täytyisi puuttua ankaralla kädellä kaikenlaiseen aseiden käsittelyyn liittyvään vastuuttomuuteen. Esimerkiksi, jos perheenjäsen, jolle ei ole myönnetty aselupaa, tietää asekaapin avaimen säilytyspaikan ja pystyy pääsemään käsiksi aseisiin, tällöin aseluvan haltijalle pitäisi asettaa kovat rikosoikeudelliset sanktiot, esimerkiksi ehdotonta vankeutta.

  Olen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemungin kanssa täysin samaa mieltä siitä, että aseisiin ja aselupiin ei voi suhtautua perusoikeuksina. Jokaisen kunniallisen kansalaisen, joka haluaa aseen, täytyisi osoittaa olevansa aseluvan arvoinen kansalaiskunnollaan ja nauttimallaan kansalaisluottamuksellaan.

 28. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Perussuomalaisten äänestäjä!
  Soukola on mielestäni oikeassa, on tekopyhää hurskastelua nostaa esiin vain ampuma-aseet astaloina.
  Kylmän tilaston mukaan Telluksella tapetaan ihmisiä autolla liikenteessä mieletön määrä kontra esim. terroritekoihin.
  Kuten jo joku muukin täällä sanoi, nettipommin voi näppärä nuori mies kehitellä varsin vaatimattomista aineksista, siihen ei rakettitiedettä, eikä Einsteinin aivoja tarvita.
  Kiitos kommentistasi!
  Riitta.

 29. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys Aarno!
  Jäin illalla miettimään edellistä kommenttiasi, jossa mainitsit ”keskiarvo elämästämme.”
  Sen oikeampaan ei voisi osua.
  Meillä liian moni päättäjä huokaa helpotuksesta näiden keskiarvojen tasatessa kansalaisten elämän välisiä kuiluja.
  Ei siis tartte tehdä mittää, kun enemmistö voi hyvin.
  Turvaverkkojen läpi putosi huomaamatta kymmeniätuhansia nuoria vuosien varrella jne.
  Kiitos kommenteistasi!
  Riitta

 30. avatar Perussuomalaisten äänestäjä sanoo:

  Hei Riitta,

  Yritin kommentissani selittää auton ja ampuma-aseen taustalla vaikuttavia erilaisia oikeushyviä. Auton oikeushyvä liittyy yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten liikkuvuuteen. Ampuma-aseen oikeushyvä liittyy maanpuolustuksen ja demokratian ylläpitoon. Edellä mainitut tulkinnat kyseisten asioiden taustalla vaikuttavista oikeushyvistä ovat siis vain omia näkökulmiani.

  Jos yksityistä autoilua rajoitetaan, se vaikuttaa yhteiskunnan toimivuuteen ja ihmisten liikkuvuuteen. Tämä on mielestäni sellainen oikeushyvä, jonka vuoksi on välttämättöntä maksaa liikenteessä vuosittain aiheutuvat ihmisuhrit.

  Jos aselupia rajoitetaan, Suomen valtiovalta voi toimia vapaammin, välittämättä kansalaisten yleisestä mielipiteestä poliittisia päätöksiä tehdessään. Samoin myös vieraat vallat, esimerkiksi Venäjä, näkee Suomen valtion puolustuskyvyn heikentyneen merkittävästi, jos Suomen kansalaiset riisutaan aseista valtiovallan toimesta. Siten suomalaisten aseistariisunta lisäisi merkittävästi Suomen valtion sekä sisäistä että ulkoista turvallisuusuhkaa.

  Sen sijaan, jos yksityisaseet kerätään pois ja aselupien saantia vaikeutetaan sellaisten henkilöiden osalta, jotka eivät nauti kansalaisluottamusta tai muuten eivät ole kypsiä käsittelemään aseita, oleellista on tarkastella, onko tästä saadut hyödyt suurempia kuin haitat? Mielestäni olisivat.

  Valtiovalta – eli tässä tapauksessa kansanedustajat – on vastuussa tästä Hyvinkään murhenäytelmästä. Kansanedustajilla olisi ollut mahdollisuus estää kyseinen kauhea verilöyly, jos esimerkiksi Jokelasta, Kauhajoesta ja Sellosta olisi otettu oppia ajoissa. Kuinka monta tällaista vastaavaa joukkoteurastusta vielä tarvitaan, että Suomessa herätään todellisuuteen?

  Minä en halua, että suomalaisten viattomien ihmisten veri virtaa enää yhdessäkään tällaisessa turhanpäiväisessä joukkoteurastuksessa. Poliitikot, nyt valoja päälle. Myös siellä persujen suunnassa.

 31. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve PeSujen äänestäjä!
  Sanoin heti ekassa kommentissani etten ota kantaa, miten aseita pitäisi lukita, valvontaa tiukentaa, en ole asiantuntija, pelkkää mutu-tuntemusta en halua harrastaa siihen suuntaan.
  En vastusta yksityisautoilua, minulla on voimassa oleva ajokortti, olen myös ajanut työni vuoksi melkoisen määrän kilometrejä vuosikymmenet.
  Alleviivaan auton ratin takana istuvan vastuullisuutta liikenteessä.
  Olen useammaltakin ammattiautoilijalta, mm. pikavuorojen kuljettajilta, matkustaessani niissä suht´usein, saanut kuulla, miten hirveitä kamikaze-ohituksia moottoriteillämme he näkevät työssään nykyisin enenevässä määrin.
  Minusta ei ole huono ajatus, että kuljettajan pään sisältö myös määräajoin tsekataan näön ja muun kunnon lisäksi.
  Olen huolissani nuorista, joiden todellisuudentaju hämärtyy,
  koukkuuntuessaan tappamaan tuntitolkulla virtuaali-maailmassa.
  Rikoskirjailija Taavi Soininvaara kirjoittaa Optio-kolumnissaan ”Väkivallan historia,”
  tutkimuksista joiden mukaan fyysinen väkivalta on vuosituhansien kuluessa vähentynyt.
  Hän ottaa esimerkiksi myös Rooman Colosseumin ajat, jolloin ihmiset huvittelivat katselemalla n. puolen miljoonan lajitoverinsa surmaamista.
  Soininvaara uskoo, tuskin sellaiseen on paluuta.
  Täytynee vaan toivoa, että sotapelien peluu pysyy netissä,
  ettei se siirry kaduille ja kujille.
  Ihmisellä kun on taipumus kokemustensa vahvempaan stimulointiin.
  Kiitos kommentistasi!
  Riitta

 32. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moi taas!
  Kuuntelin radiosta, että huumeisiin kuolee vuodessa yli viisi sataa nuorta -ja vähän vanhempaakin.
  Asiat pitää suhteuttaa. Kyse on kodin normeista. Nuori ei voi varastaa auton avaimia ja lähteä kaahailemaan. Hän ei voi myöskään varastaa asekaapin avaimia. Koti on avain hyvin- ja pahoinvointiin. Ei siinä yhteiskunnalla ole muuta tekemistä kuin korjata ruumiita.
  Näin se vaan on t. Hessu K.

 33. avatar Perussuomalaisten äänestäjä sanoo:

  Terve Hessu,

  Suomessa huumeisiin kuolevat huumeiden käyttäjät itse. Sen sijaan Suomessa aseilla suoritetuissa joukkoteurastuksissa kuolee täysin sivullisia ihmisiä, jotka eivät ole pystyneet vaikuttamaan seurauksiin tietoisilla valinnoillaan. Kysymys on täysin eri asioista.

  Jos joku haluaa tappaa itsensä aseella tai muulla tavalla riskeerata terveytensä, hänellä on siihen oikeus, mutta kenelläkään ei ole oikeutta riistää tietoisesti toisen ihmisen ihmishenkeä tai riskeerata toisen ihmisen terveyttä ilman perusteltua syytä. Viimeisten vuosien aikana pelkästään neljässä aseella tehdyssä joukkoteurastuksessa tai joukkoteurastuksen yrityksessä on riistetty henki yli kahdeltakymmeneltä viattomalta suomalaiselta. Tälle turhanpäiväiselle verenvuodatukselle, jonka taustalla ovat poliittiset arvovalinnat, on saatava loppu nyt eikä vasta huomenna. Ei enää yhtään enempää tällaista tapahtumaa, kiitos.

  Auton rattiin tarttuessa ja huumeita suoneen piikittäessään henkilöt tietävät ottavansa tietoisen riskin, että liikenteessä voi sattua onnettomuuksia tai huumeet voivat aiheuttaa terveydellistä vaaraa. Samaa periaatetta ei voi kuitenkaan soveltaa siihen, että ihmisten täytyy varautua ulos lähtiessään katoilla vaaniviin tarkka-ampujiin tai kouluun mennessään teinipoikien kouluampumisiin. Tällaisia asioita varten tiettyjen yhteisten asioiden eli yhteiskunnallisten asioiden järjestäminen on järjestetty poliittisesti päätettäväksi. Poliittisiin päätöksiin pitää tuoda mukaan myös poliittisen vastuun kantaminen, ja tämä ei tarkoita mitään kataislaista ”vastuun kantamista”.

 34. avatar Harri R sanoo:

  ” 1) aselupien ikärajan nostaminen 25 vuoteen 2) aselupien myöntäminen ainoastaan kunniallisille kansalaisille (ei rikosrekisterimerkintöjä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista tai ampuma-aserikoksista) 3) aselupien myöntäminen ainoastaan täysissä sielun ja ruumiin voimissa oleville täysivaltaisille kansalaisille 4) aselupien automaattinen peruuttaminen vakaviin rikoksiin syyllistyneiltä ja sielunvoimiltaan järkkyneiltä aselupien haltijoilta 5) ankarat rikos- ja vahingonkorvausoikeudelliset sanktiot ampuma-aserikoksiin syyllistyneille (esim. pääsäännöksi laittoman aseen hallussapidosta automaattinen ehdoton vankeusrangaistus) ja 6) laillisten aseiden säilyttäminen järjestettävä sillä tavalla, että ulkopuoliset (esimerkiksi perheenjäsenet) eivät pääse käsiksi aseisiin (esimerkiksi avaamalla asekaapin oven helposti saatavilla olevalla avaimella).”

  Noista konsteista: 1. Mikä 25 -vuotiaasta hullusta tekee turvallisemman, kuin 18-vuotias hullu?
  2. Kuka määrittelee kunniallisuuden ja tekee arvion hulluuntumisesta? ei näitä mainittuja merkintöjä ole ollut em ampujillakaan siis niillä, joilla aselupa on.
  3. Tarpeeksi hullu psykopaatti hämää helposti lupien myöntäjää, millainen diagnoosin pitää olla, psykiatrin lausuntoko?miltä ajalta, ja miten laaja?
  Kohta 4 lienee jo pääsääntö.
  5. Sanktiot eivät ole ratkaisu, aseiden poisotto on.
  6. Perheelliselle, jolla on yli teini-ikäinen hullu kotona, todella vaikea toteuttaa käytännössä. Jopa mahdoton.

  Aseiden säilytys kootussa paikassa ei ole järkevää ilman kunnon vartiointia.
  Maanpuolustusta aseiden kielto ei juurikaan heikennä, käsiaseiden merkitys ei nykysodassa kovin suuri ole.
  Metsästys on harvojen huvi, elannokseen sitä ei juurikaan tarvitse kukaan.
  Onko aseissa yksityisillä ylipäätään mitään järkeä? Vaikkakin valtaosa (suuri) pitää niitä hyvin ja käyttää oikein. Sodattoman lapsuuden eläneet eivät tappamista ole kokeneet, ja osittain siksi sotapelejä ja -leikkejä leikkivät jo aikuisetkin pääasiassa miehet. Kuka hulluuntuu seuraavaksi? Nämä eivät lopu hurskastelulla ja helpoilla keinoilla.

 35. avatar Perussuomalaisten äänestäjä sanoo:

  Vastaan kysymyksiin järjestyksessä.

  1. Mikä 25 -vuotiaasta hullusta tekee turvallisemman, kuin 18-vuotias hullu?

  – Ikä. Vanhetessa ihmisellä on enemmän elämänkokemusta, teini-iän pahimmat tunnekuohut takana ja yleensä jonkinlainen sitoutuneisuus yhteiskuntaan (esimerkiksi työ, koulutus ja perhe).

  2. Kuka määrittelee kunniallisuuden ja tekee arvion hulluuntumisesta? ei näitä mainittuja merkintöjä ole ollut em ampujillakaan siis niillä, joilla aselupa on.

  – Arviot kunniallisesta kansalaisesta ja kansalaisluottamusta nauttivasta henkilöistä tekisivät Suomen valtion viranomaiset. Jos henkilöllä ei ole rikosrekisteriä, mielenterveysongelmia ja muita tiedossa olevia ongelmia, en näe syytä estää aseluvan myöntämistä tällaiselle henkilölle.

  3. Tarpeeksi hullu psykopaatti hämää helposti lupien myöntäjää, millainen diagnoosin pitää olla, psykiatrin lausuntoko?miltä ajalta, ja miten laaja?

  – Normaali ammattilaisen tekemä mielentilaselvitys ja henkilöhistorian selvittäminen riittäisi. Kaikenlaisia riskejä ei voi ennaltaehkäistä, eikä kaikenlaisia riskejä ole edes järkevää pyrkiä ehkäisemään ennalta. Kohtuus kaikessa.

  5. Sanktiot eivät ole ratkaisu, aseiden poisotto on.

  – Yhteiskunnan tehtävänä on suojella kunniallisia kansalaisia sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat vaaraksi ympäröivälle yhteiskunnalle eli muille ihmisille. On parempi, että esimerkiksi ampuma-aserikoksiin syyllistyneet henkilöt ovat kaltereiden takana kuin vapaana yhteiskunnassa.

  6. Perheelliselle, jolla on yli teini-ikäinen hullu kotona, todella vaikea toteuttaa käytännössä. Jopa mahdoton.

  – Silloin tällaiset ihmiset eivät tarvitse aseita, jos he eivät pysty huolehtimaan aseista vastuullisesti aiheuttamatta vaaraa ympäröivälle yhteiskunnalle. Ensisijaisesti on aina arvioitava ympäröivän yhteiskunnan turvallisuus aselupaa myönnettäessä, yksilön halu saada ase haltuunsa pitäisi olla toissijainen asia ympäröivän yhteiskunnan turvallisuuteen nähden. Suomessa aseen omistaminen ei ole ihmisen välttämätön perustarve, sillä Suomessa ihminen pystyy elämään ilman asetta siten, että ihmisen perustarpeet tulevat tyydytetyiksi. Kuitenkin kokonaistarkastelun kannalta on hyvä asia, että aseita on hajautetusti yksityishenkilöillä suomalaisessa yhteiskunnassa silloin, kun aseet ovat vastuullisissa ja osaavissa käsissä.

 36. avatar Harri R sanoo:

  No joo.
  -Ikä tuo mukanaan myös muunlaista kokemusta, kuin positiivista, tunnekuohun osalta olet oikeassa.
  8 surmanluotia tästä esimerkkinä.

  -Suomen valtion viranomaiset ? Kaupunginvaltuuston taholta mollatut poliisit ja terveydenhuoltoko, eihän näillä ampujilla ollut rikosrekisteriä? tietääkseni, sinnehän kirjataan sakkorangaistusta suuremmat tuomiot? Mitä ovat muut tiedossa olevat

  – Kaikkea ei tosiaan vaan voida ehkäistä, vaikka kuinka yritetään.

  – Mitä hyötyä on pitää potentiaalinen tappaja, kuten ilmeisesti tulkitset ampuma-aserikokseen syyllistyneen, esim 2-4 kk linnassa, parantuuko vaiva, vai lisääntyykö katkeruus? Miten pitkä tuomio olisi kohtuullinen?

  – Mitä hyvää aseissa on? Edelleen väitän, että asekaapin avain on todella vaikea kätkeä kekseliäiltä nuorilta, jos he sen haluavat löytää, missä menee kelvollisen haltijan ja kelvottoman raja, jos kaikkensa yrittää. Se tulee ilmi tragedian yhteydesssä, jolloin hän haluaa jo itsekin aseistaan eroon.

 37. avatar Perussuomalaisten äänestäjä sanoo:

  Yksikään näistä teinipoikien suorittamista joukkomurhista ei olisi tapahtunut laillisilla aseilla, jos aseluvan myöntämisen alaikäraja olisi 25 vuotta. Tällä hetkellä noita aselupia myönnetään keskenkasvuisille teinipojille, jotka eivät ole vielä löytäneet paikkaansa suomalaisesta yhteiskunnasta.

  Tästä viimeisimmästä tapauksesta vastuun voi vierittää hyvin teinipojan vanhemmille, sillä lehtitietojen perusteella teinipoika pääsi käsiksi sekä vanhempiensa aseisiin että ammuksiin, ilmeisesti siitä syystä, että asekaapin avaimia säilytettiin samaan tapaan kuin auton avaimia. Tällaisesta edesvastuuttomasta aseiden säilyttämisestä pitäisi säätää tuntuvat rikosoikeudelliset rangaistukset. Mielestäni suora ehdoton vankeusrangaistus ja aseluvan peruuttaminen tuollaisesta kevytmielisestä suhtautumisesta aseisiin aseluvan haltijalta ei olisi ylimitoitettu sanktio.

  Ympäröivälle yhteiskunnalle vaaralliset ihmiset eli tutummin ”tikittävät aikapommit” pitää tehdä ympäröivälle yhteiskunnalle vaarattomiksi niin kauaksi aikaa kuin he ovat vaarallisia ympäröivälle yhteiskunnalle. Jos ihminen ei ole yhteiskuntakelpoinen kansalainen, hänelle sopiva paikka on esimerkiksi vankilassa tai mielisairaalassa tapauskohtaisesti arvioiden. Tämä erityisesti vihreiden ajama löysä kriminaalipolitiikka on myös yksi asia, joka aiheuttaa valtavasti viattomia kuolinuhreja suomalaisessa yhteiskunnassa, viimeiseksi tulee mieleen elinkautisen suorittaneen 24-vuotiaan miehen pizzeria-ampumistapaus Oulusta. Nekin kuolemat olisi vältetty järkevillä poliittisilla päätöksillä, sillä kyseisen, nykyisin jo edesmenneen murhaajan pitäisi istua edelleen vankilassa suorittamassa tuomiotaan kirvesmurhasta.

  Hyvää aseissa ovat muun muassa yhteiskuntajärjestyksen ylläpito, maanpuolustuskyvyn parantaminen ja tietty tasoittava vaikutus kansalaisten ja poliittisten päättäjien välillä. Aseista riisuttu kansa on nimensä mukaisesti aseeton sekä sisältä että ulkopuolelta tulevaa hyökkäystä vastaan. Ihannetilanne on, että aseita ei jouduta käyttämään tositarkoituksessa, ja silloinkin, jos joudutaan käyttävään, niitä käytetään vain puolustustarkoituksessa. Kulttuuriministeri Arhinmäki totesi aikoinaan hyvin, että aseita ei pidä antaa aseita kaikista eniten haluaville henkilöillä, sillä he eivät yleensä ole niitä kaikista vastuullisimpia aseiden käsittelijöitä.

 38. avatar Laicus sanoo:

  No nyt tämä alkaa selvitä. Kylläpä siinä selitettiinkin. Siis kansalaisluottamusta nauttivat (koskapa tuo käsite romutettiinkaan ?) ja muutenkin kunnolliset saavat pitää aseet. Jos heillä ei kaikilla vielä ole, annetaan siitä arsenaalista joka kelvottomilta takavarikoidaan. Nyt säilyy yhteiskuntajärjestys kun hyviksillä on pyssyt. Vastuuttomat ja muuten tikittävät pannaan vankilaan tai mielisairaalaan. Ja niin elämme onnellisina turvallisessa järjestelmässä. Kalterien raosta vaan huudellaan toisillemme.

 39. avatar Esa Leskinen sanoo:

  ”Kaikkea ei tosiaan vaan voida ehkäistä, vaikka kuinka yritetään.”

  Siis: jos ei voida tehdä kaikkea, ei pidä tehdä mitään.

  Tiukimmatkaan aselait ja järeimmätkään asekaapit eivät tuo sataprosenttista turvaa, mutta jos niillä pystytään estämään edes yksi Hyvinkään tapainen murhenäytelmä on paljon saavutettu.

  Terveisin,
  Esa Leskinen

 40. avatar Harri R sanoo:

  Tuotahan tässä ei Esa kyllä ehdottanut kukaan. Tässähän on kyse siitä, että Perussuomalainen haluaa aseet ”kunnon kansalaisille” minä taas en välittäisi niitä välttämättä ollenkaan. Molemmissa tapauksissa siis tehtäisiin kyllä jotain, vai mitä.

  Kunnon kansalaisuudesta, dilemma on myös siinä, että rikollisjengien hallussa olevilla aseilla ei ole tehty yhtään joukkomurhaa, pitäisikö sallia aseet myös heillä, etteivät kunnon kansalaiset humalapäissään vahingossa ammu heitä?

  ”Tasoittava vaikutus poliitikkojen ja kansalaisten välillä” jesus. Eikö tästä juuri ole kyse joukkosurmissa, tasoittavasta vaikutuksesta kiusaajien ja kiusatuksi itsensä kokeman kahjun välillä?? Olet huomaamattasi asian ytimessä.
  Yhteiskuntajärjestyksen ylläpitoon ei tarvita aseita, jos niitä siinä yhteiskunnassakaan ei olisi. Tämä on toki sinisilmäinen ihannetila, mutta ollaan nyt sitten visionäärejä, kun johtavat poliitikotkin kirjoittaa välillä mitä sattuu.
  Maanpuolustus, en viittis jankuttaa, mutta sitä ei haulikoilla ja hirvikivääreillä hoideta enää.

  Ja tarkennuksena, en ole vihreä, en uskovainen, enkä aseistakieltäytyjä ja minulla jopa sellainen on ja osaan sitä varsin hyvin käyttää. Mutta tämä on mielipide siihen, onko se kuitenkaan tulevaisuudessa välttämätöntä

 41. avatar Harri R sanoo:

  Aamuhumussa unohtui. Viimeinenhän tehtiin isän laillisilla aseilla, hän on todennäköisesti yli 25 v. ja muistaakseni (anteeksi, jos muistan väärin) vain Auvisella oli oma ase, ja hän ei toiminut hetken tunnekuohussa, ei sinne päinkään. Ikärajan nostaminen on sikäli turhaa.

 42. avatar Esa Lehtinen sanoo:

  Huomenta!

  Jotenkin tämä keskusteluketju on nyt juuttunut siihen helpoimman ”ratkaisun” hakemiseen eli keinoihin. Kukaan ei puutu näiden massasurmien syihin ollenkaan. Tärkeintähän olisi pyrkiä estämään, jos mahdollista, vastaavien tapahtumien esiintulo tulevaisuudessa. Aselakeja voidaan tietenkin kiristää, aseiden hankkimista voidaan vaikeuttaa tai niinkuin ”Harri R” sanoi, hävitetään kaikki aseet kansalaisilta. Mitä tavallinen pulliainen enää nyky-yhteiskunnassa aseella tekee. Maanpuolustuksellisilla syillä niiden pitämistä on turha selitellä, sillä ei haulikon ja hirvikiväärin torrakoilla nykysodankäynnissä tee mitään, kun vastassa on kyberaikakauden sotilaat. Mutta mitkä ovat ne syyt, jotka aiheuttavat tällaisia Hyvinkään kaltaisia traagisia tapahtumia? Ja miten niihin syihin pitäisi puuttua? Miten saisi väkivaltakulttuuria ihannoivan, humalahakuista kännäämistä hakevan, itsemurhiin taipuvaisen, tunneköyhän ja tunteista puhumattoman kansan miettimään omaa itseään ja toimintamallejaan? Kuten jo ketjun aikaisemmassa kommentissaan psykologi Jari Ranne totesi, niin syyt näihin traagisiin massamurhiin ovat moninaisia ja monimutkaisia. Mutta jotakin tulisi tehdä. On helppo heittää, että rangaistuksia pitäisi koventaa. Kuinkahan moni näistä massamurhaajista ajattelee tekoa tehdessään näitä rangaistuksia? Tämähän näkyy jo Yhdysvalloissa, missä annetaan surmaajille jopa satojen vuosien rangaistuksia ja kuolemantuomioita. Ei se ole estänyt heilläkään sarja- ja massamurhajia toimimasta. Sitä paitsi monia näistä Suomenkin tragedioista ovat ns. ”laajennettuja itsemurhia”, joissa tekijä surmaa myös itsensä. Puhuttaessa ”tikittävistä aikapommeista”, pitäisikö kaikki kymmenet tuhannet syrjäytyneet ja syrjäytymisvaarassa olevat suomalaiset nuoret miehet ja heidän aseita omistavat lähisukulaisensa sijoittaa ennaltaehkäisevästi vankiloihin tai reservaatteihin, jotta ampumiset voitaisiin ehkäistä? Sitä paitsi osa massamurhaajista tulee myös ns. hyvistä perheistä. Kohtahan kaikki vankilat ovat täynnä ja toinen puoli kansaa vahtii toista puolikasta.

  Minun mielestäni siis pitäisi enemmän keskittyä tapahtumien syihin ja näiden traagisten tapahtumien ehkäisemiseen. Pitäisikö monasti kadonnutta vanhemmuutta ja lasten kasvattamista yhä enemmän tukea? Lisää varoja kouluterveydenhuoltoon ja psykiatrisiin palveluihin? Humalahakuista juomista ihannoivan kulttuurin syiden hakeminen? Yhteiskunnassa olevien taloudellisten kovien arvojen muuttaminen pehmeämmiksi ihmistä ja ihmissuhteita tukeviksi arvoiksi? Listaa voisi jatkaa vielä pitkään. Pitääkö meidän siis yhä koventaa yhteiskuntaamme rangaistuksia lisäämällä, rakentaa aitoja asuinalueittemme ympärille, muuttaa yhteiskuntamme militaristiseksi valvontayhteiskunnaksi, jossa ”isoveli” valvoo meitä yhä tehokkaammin kameroiden ja muiden valvontalaitteiden avulla? Jossakin tämä raja tulee väistämättömästi vastaan.

  Terveisin Esa Lehtinen

 43. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Aamupäivää!
  Esan mainitsema ”laajennettu itsemurha” on jostakin syystä yleistynyt.
  Kun suomalaisen kipukynnys ylittyi ennen,
  hän heitti vintin parruun, tai riihen taakse puuhun köyden.
  Lopetti elämänsä hiljaa ja muiden katseilta poissa.
  Nykyään aloitetaan lapsista, puolisosta, laajennetaan piiriä, jos mahdollista.
  Julkisuushakuisuus on ilmiselvää.
  Tämä on aihe, jota on syytä ääneen pohtia ja päättäjien herätä toimimaan.
  Rankasta aiheesta huolimatta toivotan samalla
  peruskoulunsa, ammattiopintonsa päättäneille ja ylioppilaille onnea!
  Riitta

 44. avatar jomppe sanoo:

  Huomenta vaan kaikille
  On se vaan hyvä että teillä siellä hämeenlinnassa on tuo kaupunginpoliittinen johto noinkin etävää,kun joku jauhopää päättää ottaa aseen ja ammuskelee ihmisiä niin aina asian voi johtaa jotain kautta hämeenlinnan päättäjien kyvyttömyydeksi!!
  Toivottavasti seuraavat kunnallisvaalit eivät tuo suuria henkilömuutoksi silloinhan on keksittävä uudet henkilöt joille sälyttää kaikki syytökset…………..
  Onneksi meillä janakkalassa on kaiikki yhtä syyllisiä mutta niistä ei kukaan viitsi pitää lukua!!

  Iisakki on aivan oikeassa suomessa on liikaa turhia aseita sohviennurkissa lojumassa.
  Jos joku harrastaa metsästystä niin hän tuskin tarvitsee siihen viittä pitkäpiippuista asetta ja kahta käsiasetta.
  Jos harrastetaan ammuntaa urheilumielessä sillolin ko.seuroille pitää asettaa myös vastuita aseitten säilytyksestä kuten myös metsästysseuroille,onhan hirvijahdissakin jahtipäälikkö vastuussa jahdinaikan tapahtuneista asioista miksi ei voisi olla myös seuroissa aseista vastaava henkilö,vai olisi omavalvonta liian henkilökohtaisuuksiin menevää??
  Minusta poliisien toimintaan tai heidän profiileihin kantaa ottaminen kenekään taholta ei ole oikeutettua hehän tekevät vain työtään ,niin kauankuin rvaRässänen lakkauttaa loputkin poliisin virat tarpeettomina!!
  Onhan meitä ns.tavallisiakin ihmisiä erityöpaikoilla kommunisteista kokoomuslaisiiin…………onhan……..

 45. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve jomppe!
  Mikäli viittasit viimeisimpään kommenttiini ”päättäjien herätä toimimaan”
  selvennän sen verran, puhuin koko Suomen tilanteesta.
  Luettelin aiemmin kylmiä faktoja, mm. koulupsykologin virkoja on täyttämättä viidenneksessä Suomen oppilaitoksessa velvotteista ja Jonkan huomautuksista piittaamatta.
  En tiedä miten hyvin Hämeenlinnan kouluterveydenhuollon asiat on hoidettu, niinpä en ole osoitetta kirjoittanut
  Riitta

 46. avatar Scrooge sanoo:

  Uutinen viime yöltä, Iltalehden on-linestä löytyy:

  ”Yksi puukottajan uhreista loukkaantui hengenvaarallisesti.

  Mies puukotti kolmea Pohjois-Savon Vieremällä lauantaina aamuyöllä. Poliisi sai ensimmäisen ilmoituksen puukotuksesta yksityisasunnossa hieman ennen kello neljää.

  Tekijä poistui paikalta ja iski uudelleen taajama-alueella. Poliisipartion saavuttua paikalle tuli selville, että puukottaja oli iskenyt kolmea eri miestä. Yhden puukotetun vammat ovat hengenvaaralliset ja hän on hoidettavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

  Poliisi sai miehen kiinni pian tekojensa jälkeen. Kiinnioton yhteydessä poliisi turvautui koiraan, sekä sähkölamauttimeen…”

  Hullu ja humalassa! Täytyisikö nyt puukot pistää kassakaappeihin alkolukkojen taakse? Ei nämä ongelmat ratkea kaiken kieltämisellä, tottakai erilaisten aseiden saanti ja käyttäminen tulee tehdä ”hankalaksi” hulluille, mutta harrastukseen liittyvinä ei niitä voi kokonaan kieltää. Tämä Suomi on jo nykyisellään aivan mieletön holhous- ja kieltoyhteikunta, ehkäpä se onkin osasyy tämmöisiin järjettömiin tekoihin?

 47. avatar Perussuomalaisten äänestäjä sanoo:

  Omalta osaltani tätä keskustelua on hieman vaikea käydä, kun näyttää siltä, että HarriR ja Esa Lehtinen tarkoituksellisesti ymmärtävät ja tulkitsevat kommenttejani väärin omia tarkoitusperiään palvelevasti. Joka tapauksessa pyrin nyt taas korjaamaan noita vääriä tulkintoja kommenteistani.

  Ensin kommentteja HarriR:lle.

  Rikollisjengien aseilla tehdään monenlaisia rikoksia, vaikka toistaiseksi siviiliväestöön kohdistuvia joukkomurhia ei ole tainnut tapahtua. Vaaraa tosin on aiheutettu muun muassa Hyvinkään bensa-asema-ammuskelussa muutama vuosi sitten. Rikollisjengien toimintaan voitaisiin puuttua tehokkaammin, jos laittomien ampuma-aseiden hallussapidosta annettaisiin automaattisesti ehdottomia vankeusrangaistuksia.

  Yksityisten ampuma-aseiden tasoittavalla vaikutuksella vallanpitäjien ja kansalaisten välillä tarkoitin sitä, että tarvittaessa kansa pystyy puolustautumaan vallanpitäjiä vastaan, jos vallanpitäjät kääntyvät kansaansa vastaan eli mikäli luottamus vallanpitäjien ja kansalaisten välillä särkyy lopullisesti. Historiasta olisi pitänyt ottaa oppia, ettei kansalaissodan tapaiset tapahtumat toistuisi enää ja kansa jakautuisi liikaa. Lisäksi yksityisten ampuma-aseiden hajauttaminen ympäri maata luo pelotteen vieraille valloille (esim. Venäjälle), sillä tällöin suomalaisilla on mahdollisuus käydä sissisotaa vihollista vastaan. Esimerkiksi Afganistanissakaan ei ole pystytty murtamaan vahvan taistelumotivaation omaavia sissisotilaita, vaikka käytössä on NATOn uusin aseteknologia.

  Sivistysvaltioissa yhteiskuntajärjestyksen ylläpito perustuu nimenomaan väkivaltaan. Jokaista länsimaista sivistysvaltiota hallitaan väkivaltakoneistolla (puolustusvoimat, poliisi, oikeuslaitos ja vankilat). Suomen valtion itsenäisyys on myös lunastettu väkivallalla väkivaltaa vastaan kansamme verta vuodattamalla. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman aseita. Suomalaisen kansallisvaltion säilymistä on ylläpidetty tuosta lähtien aseilla, vaikka vuosikymmenten ajan sen ylläpitämiseen on riittänyt pelkästään uhka aseista ja uskottavan maanpuolustuksen olemassa olo.

  Ilmeisesti Hyvinkään tapauksessa teinipoika varasti lailliset aseet vanhempiensa asekaapista avaamalla asekaapin oven avaimella. Mikäli näin todella oli, se osoittaa aseluvanhaltijan (todennäköisesti isän) välinpitämätöntä ja kevytmielistä suhtautumista aseisiin, jos perheenjäsenillä on vaivaton pääsy käsiksi sekä kotona säilytettäviin toimintakykyisiin aseisiin että niihin kuuluviin patruunoihin. Tällaisesta ampuma-aseisiin liittyvästä edesvastuuttomuudesta pitäisi säätää minimirangaistukseksi ehdoton vankeusrangaistus vähintään vuodeksi ja ikuinen aseluvan myöntämiskielto tällaiselle edesvastuuttomalle henkilölle.

  Seuraavaksi kommentteja Esa Lehtiselle.

  Henkilökohtaisesti olen yrittänyt puuttua ampuma-aseilla suoritettavien massamurhien syihin tähän keskusteluketjuun kirjoittamissani kommenteissa. Syy on yksinkertainen, aseet ovat päätynyt väärien ihmisten käsiin. Tällainen tilanne suorassa syy-yhteydessä kansanedustajien tekemiin poliittisiin arvovalintoihin.

  Kommenttiisi maanpuolustuksellisista syistä vastasin jo aiemmin tässä kommentissa vastatessani HarriR:lle.

  Rikosoikeudellisten rangaistusten tarkoituksena ei ole ainoastaan luoda pelotevaikutusta potentiaaliselle rikolliselle pidättäytyä rikollisesta teosta vaan suojata ympäröivää yhteiskuntaa eli yhteiskunnassa eläviä ihmisiä sellaisilta henkilöiltä, jotka ovat todistettavasti syyllistyneet erilaisiin rikoksiin. Jos esimerkiksi Hyvinkään ampuja laitetaan kaltereiden taakse kärsimään elinkautista vankeusrangaistusta, silloin vankeusaikana hän ei ole vaarallinen ihminen ympäröivälle yhteiskunnalle vaan hänestä on tehty vaaraton ihminen ympäröivälle yhteiskunnalle – riippumatta siitä, ajatteliko hän tulevaa rangaistustaan ampuessaan ihmisiä Hyvinkään keskustassa. Tämä siis estää, ainakin vankilassaoloajan kyseisen henkilön suorittamat vastaavat teot.

  Suomalaisessa oikeusvaltiossa lähtökohtana on, että syyttömiä ei tuomita tekemättömistä rikoksista. Sen sijaan syylliset voidaan tuomita todistettavista tehdyistä rikoksista. Siten sellaiset ”tikittävät aikapommit”, jotka syyllistyvät jatkuvasti rikoksiin, esimerkkinä voidaan mainita Juha Valjakkala (Nikita Fouganthine), pitää tehdä vaarattomiksi ympäröivän yhteiskunnan kannalta. Suomen valtion tehtävänä on pitää on huolta omista kansalaisistaan.

 48. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys PeSujen äänestäjä!
  Jospa HarriR ja Esa Lehtinen kommentoivat vain omat näkemyksensä.
  Jos meillä jotakin opittavaa olisi ruotsalaisilta, se on täysin päinvastaistenkin näkemysten esiin tuominen, ilman ”käsirysyä” ja vihanpitoa.
  Riitta

 49. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Sateista iltapäivää,

  Jos päätä särkee, niin harvoin laastarin otsaan liimaaminen auttaa. Asperiinikin poistaa vain kipuaistimuksen. Päänsärkyyn ei ole yhtä ainoaa syytä, vaan aiheuttajia voivat olla esim. lihasjännitykset, verenkierron häiriöt, alkoholimyrkytys, epäsopivat silmälasit, keskustelupalstat jne jne.

  Yhteiskunta on sairas. Yhtenä oireena ovat pahoinvoivat ihmiset, niin nuoret kuin aikuisemmatkin. Kaikkien aseiden poiskerääminen, ettei joku niitä pääse väärin käyttämään, on sitä laastarin liimaamista otsaan. Kuka takaa, että kaikki aseet tulisi kerättyä, myös ne luvattomat? Sellon tapaus osoitti, että luvattoman aseen saa varsin helposti hankittua. Jos joku haluaa tehdä toiselle väkivaltaa, se kyllä onnistuu ilman aseitakin.

  Nyt takuulla joku haluaisi heittää älykkään kommentin, ettei talon katolta kovinkaan montaa saa veitsellä hengiltä. No, ei varmasti, mutta tässä taannoin oli uutinen henkilöstä, joka veteli kadulla kävellessään vastaantulijoita turpiin, ihan satunnaisesti. Entäpä, jos tällä niksahtaneella olisi ollut vaikka fileerausveitsi nyrkin sijaan. Iltapäiväruuhkassa tälläkin tavalla syntyisi aika pahaa jälkeä.

  Ajatusta aseiden kootusta säilytyksestä esim. ampumaseurojen vastuulla kannattavat kaikki, jotka haluavat saada luvattoman aseen haltuunsa. Kun eräät nimby-valittajat ovat saaneet ajettua ampumaurheilun harrastuspaikat jonnekin korpeen, niin millähän resursseilla sinne sellaisen vartioinnin hoitaa, että aseet siellä myös säilyvät. Eivätkä ne turvassa olisi keskustojan kellariradoillakaan, sen todisti ison asemäärän joutumista varkaiden käsiin Helsingissä sijaitsevan ampumakerhon varastosta.

  Kiristetään lupaehtoja. Siinä ollaan oikeilla jäljillä. Ei ampuma-aseen hallussapitoluvan pidä olla toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikaisuudella on perusteet, joita minäkin kannatan. Samoin kuten sitä, että harrastaneisuus (oli se sitten metsästys tai urheiluammunta) tulee todistaa lupaa anottaessa. Tosin käytännössä se tarkoittaa seurajäsenyyttä, mikä saattaa olla ristiriidassa perustuslaillisen järjestäytymisvapauden kanssa. Aseluvan alaikärajan nostaminen esim. 25 ikävuoteen vaikuttaisi ampumaurheilun kuihtumiseen ja siihen, ettei nuoret enää samalla tavalla voisi opetella metsästystaitoja, kuin he nyt isiensä kanssa metsästäessään. Luulisi, että ampumaurheilijoiden tuomat olympiamitalit kelpaavat tälle urheiluhullulle kansalle siinä, missä keihäänheittäjienkin.

  Väitteet metsästyksen turhuudesta voi kuitata joka kerta, kun hirvilehmä ja peltilehmä kohtaavat jälkimmäisen kulkupolulla. Metsästyksen lopettaminen merkitsisi myös petoeläinten kantojen kasvua ja elinpiirin laajentumista myös asutusalueille.

  Harhapolulle mennään siinä vaiheessa, kun lupaviranomaiselta edellytetään osaamista luvanhakijan mielenterveydelliseen arviointiin. Hullulla kun eivät silmät välttämättä pyöri kuin hedelmäpelissä, ja puheetkin voivat olla hyvinkin normaaleja. Vaikka lakisääteisesti on pyritty parantamaan lääkäreiden ja lupaviranomaisten välistä tiedonkulkua, paljon olleellista jää edelleen vahvan yksilön yksityisyydensuojan taakse. Mutta on voitu esittää, että jotain on tehty eli asperiinia on annettu.

  Yhteiskunta on todella sairas. Kymmenen vuoden poliisityön aikana jouduin näkemään paljon sellaista, mitä on turha yrittää edes selittää sellaisille ihmisille, jotka eivät itse ole olleet samaa näkemässä. En minäkään sitä vielä poliisikoulussakaan ymmärtänyt, vaikka näin sellaisia valokuviakin.

  Eriarvoistuminen ja syrjäytyminen ovat usein esiintuotuja termejä. Eriarvoistuminen nähdään usein pelkästään taloudellisena asiana, mutta se on paljon muutakin. Jopa tietynlaisen ruumiinrakenteen ihailu ja arvostus voi aiheuttaa sen, että sapluunaan sopimattomat kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia.

  Taistelussa eriarvoistumista ja syrjäytymistä vastaan tarvitaan monimuotoisia ja poikkiyhteiskunnallisia ratkaisumalleja. Ne edellyttävät uudenlaista talousajattelua ja ennakkoluulotonta poliittista tahtoa. Tuohon jälkimmäisen toteutumiseen on vaan niin vaikea uskoa, kun katsoo sitä vastuun väistelyä, joita 1990-luvun alun talouskriisin aikaan hallitusvastuussa olleet ja sote-palveluja silloin alasajaneet puolueet nykyään harjoittavat.

 50. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Kansanedustaja!
  Olet kokenut alan ammattilainen.
  Kommenttisi on helppo allekirjoittaa.
  Riitta

 51. avatar Saara Finni sanoo:

  Tein aikoinani kolmekin laajaa lehtijuttua ja yhden tunnin millaisen radio-ohjelman elämänkatsomustieto-nimisestä oppiaineesta ihan sen alkutaipaleella. Luin kaikki siihen asti ilmestyneet ET-oppikirjat ja haastattelin monia opettajia, oppilaita sekä kouluhallituksen ET-ylitarkastaja Pekka Eloa. Kuuntelin myös monia koulutunteja.

  Kaiken sen perusteella sain vankan näkemyksen, että jos joka ikinen oppilas saisi opiskella ET:tä koulussa, heistä tulisi tiedostavampia, pohdiskelevampia ja harkitsevampia aikuisia. He eivät kenties olisi koskaan niin eksyksissä elämässään, että olisi tarve tarttua aseeseen. He olisivat jo koulussa oppineet pärjäämään puhumalla.

  Tämänkesäisessä Yhteishyvässä (6.10) , on taas juttu Prometheus-leiristä nimellä ”Eväitä elämään”. Kannattaa lukea. Se antaa hyvän kurkistuksen ET-opiskeluun. Nämä leirit ovat rippikoululeirien vastine, mutta useat nuoret käyvät molemmilla.

  Miksi ET:tä sitten ei opetata kaikille? Ainakin ennen oli niin, että sitä SAIVAT opiskella koulussa vain ne, joiden vanhemmat olivat eronneet kirkosta. Monet valistuneet vanhemat ovatkin eronneet kirkosta juuri siksi, että lapset pääisivät ET:hen. Kirkosta eronneidenkin lapset saavat kyllä halutessaan käydä uskontotunnilla.

  Siis, ainakaan ennen eivät kirkkoon kuuluvien lapset päässeet ET-tunnille, vaikka olisivat samalla seuranneet myös uskonnonopetusta.

  Kuka sitä vastusti? Yhtä kiihkeästi kirkko ja vapaa-attelijat.

  Kun Kotilieden jutussa tuli ottaa huomoon myös kirkon kanta, haastattelin asiasta erästä piispaa ja luin hänelle puhelimessa kirjoittamani haastattelun, jonka hän hyväksyi. Toimituksessa sitte kuulin, että piispa oli kirjoittanut toimitukseen kirjeen, jossa toivoi, ettei juttuani lainkaan julkaistaisi. Se kuitenkin julkaistiin.

  Piispa antoi teollaan minulle riittäästi aihetta erota kirkosta. Kiitos hänelle siitä.

  Vapaa-ajattelijat vastustivat vapaaehtoista ET-opiskelua yhtä kiihkeästi siksi, että jos vanhempien ei enää tarvitsisi erota kirkosta niin heidän päämissionsa kokisi takaiskun. No, vapaa-ajattelijoista minun ei tarvinnut erota, sillä en ole koskaan siihen uskontoryhmään kuulunutkaan.

  Miksi näin pitkä löpötys asiasta. Toivon, että myös te teette jotain sen puolsta, että ET:tä opetettaisiin koulussa kaikille. Lukekaa vaika pari oppikirjaa kesälukemiseksi ja sanokaa vasta sitten: ei siitä mitään apa kuitenkaan olisi.

 52. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys Saara!
  Viisasta puhetta.
  Itse erosin kirkosta, sen toiminta oli pahasti ristiriidassa itse sanoman kanssa.
  Raamatulla lyötiin surutta joka suuntaan ja rumaa jälkeä tuli.
  Uskoni ei jäsenyyttä kaipaa, ei edes piplian ulkolukua.
  Edesmennyt, läheisin ystäväni oli ateisti,
  eikä se meidän ystävyyttämme mitenkään häirinnyt.
  Olen huomannut politiikassa, jotkut suhtautuvat puolueeseen kuin uskonlahkoon,
  josta on pidettävä kynsin hampain kiinni kuin sokeat kissanpojat emon nisistä.
  Viimeisin esimerkki oli tämä PeSu:ihin suuntautunut kiihkeä pelko ja leimaaminen.
  Riitta

 53. avatar Harri R sanoo:

  Iltaa.
  Ei toki ole tarkoitus hankaloittaa ps äänestäjän keskustelua olemalla eri mieltä :), mutta toisinpäin tää on pirun tylsää juujuu-juttelua.

  Rikollisjengiosuuden myönnän heittäneeni piruuttani, kuten erään selkeän asiavirheenkin täkynä siihen, että ihminen, jopa aseluvan kunnolliskansalainen haltija on erehtyväinen. Tämä siksi, että ei ole mitenkään kohtuullista rangaista vuoden vankeudella siitä, että unohdat avaimesi kotiin töihin lähtiessä, kohtapäätä hulluuntuva nuori löytää ne ja ampuu jonkun.
  Rangaistus luvanhaltijalle ei edes voisi kohtuuden nimessä olla sidottu uhrien lukumäärään.

  Jos Suomessa valtaapitäviä vastaan joudutaan aseisiin turvautumaan, silloin ollaan lirissä, vasemmistohan tuota rankasti yritti kolmeen kertaan, ensin sisältä ja kaksi kertaa ulkoa. Sota vaan pitäisi jo unohtaa. Sellaista sotaa, jossa yksityisten käsiaseilla on merkitystä, ei enää tule. Uskottavaa maanpuolustusta ei käsiaseilla yksityiset ylläpidä.
  Afgaanit on erittäin huono vertailukohta. Huomioi tuo massiivinen vuoristo maastona. Suomessa kenties lännestä koukkaava vihollinen on omanlaisella maaperällään, etu ei tule maastosta, kuten afgaaneilla.

  Yhteiskuntajärjestys siis perustuu väkivaltaan ja luettelossa mukana voimankäyttöviranomaisten lisäksi oikeuslaitos? yhdellä mielipiteellä Persut menetti minun ääneni, sori Soukola :) ei ollut oma kommenttisi edes. Vahvasti olin muutenkin poistumassa rivistä, nyt se varmistui.

  Poliisityö puolestaan on poliisityötä, pahuutta näkyy muuallakin, narkit näkevät sitä jatkuvasti. Ei poliisikaan kohtaa kauhuja, jotka olisivat sanoinkuvaamattomia. Tosin, enhän minäkään kerro lapsille kuolleista pieneläimistä ehdoin tahdoin tämä kuriositeettina, koska asian mainitsit.

  Miten muuten kuitataan sorsastus? Metsästys on hupia, hirvikantaa voidaan hillitä esim syöttämällä niille korton..no ei vaan, esim armeijan suorittamalla lahtauksella, ja toki nykyään voidaan hillitä elukoitten määrää vaikka biologisin ”asein”.

  Totta on, että mm ulkonäön ihannointi on saanut amerikkalaiset mittasuhteet, mutta onneksi itsellä ei ole ulkonäkö paineita, kun ei ole juuri ulkonäköäkään.
  Tässä on kyse itsetunnosta, joka ei ole pysynyt amerikkalaisuudessa mukana.
  Nuorilla tuntuu olevan valtavat menestyspaineet näin läheltä ja kauempaa seuraten..johtuuko se sitten Kokoomuksesta vai Demareista, sitä en pysty arvioimaan.

  Saara ja Riitta ovat oikeilla jäljillä, uskonnoissa on paljon hyvää, mutta ketään ei sen piiriin tarttisi väkisin tunkea.

  Perussuomalaiselle äänestäjälle, tämähän on hienointa Suomessa mielipiteen vapaus. Mutta niin kauan, kun aseita on jaossa, näitä tulee aika ajoin sattumaan, koska kyse on ihmisistä. Valitettavasti.

  Nyt lopetan mielipiteiden hankaloittamisen osaltani, kiitos :)

 54. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Kunnallisvaalien läheisyys saa jälleen säännölliset ikävät ilmiöt ryömimään kivien alta,
  ”en sitten enää äänestä sua”-tyyliin.
  Harmi
  Riitta

 55. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Hupsista vaan ja huomenta,onpas keskustelu kovasti turvonnut.. Taitaa mennä jotenkin joskus plaaplaa-tasolle.
  Ismo Soukola 31.5 klo 17.11 : ”Leskisen mainitsemilla 15-18 nuorilla on oikeus saada hallussapitolupa metsästystä tai ampumaurheilussa käyttämälleen aseelle.” Näin laki märää.
  Äskeiseen liittyen tosiesimerkki: Eräällä yhdistyksellä on hirvi- ja haulikkoammunnan SM-kilpailut Raasion ampumaurheilukeskuksessa 14-1707. Sunnuntaina seuraavat sarjat:: naiset,miehet,miehet 50,miehet 60,miehet 70 ja perhesarja. Vm-sarjassa saattaa olla 15-vuotiaskin.
  Kiitos Riitalle keskiarvoymmärryksestä.
  Aarno Järvinen

 56. avatar ent. ope sanoo:

  Tämän keskustelun lähtökohta oli käsittääkseni hyvinkääläisen nuoren veriteko.
  Kumpi on tärkeämpää: keskustella siitä kuinka monta ja millaista asetta suomalaisilla on/saisi olla, vai keskustella siitä, mitä voitaisiin tehdä, että nuorista ei kasvaisi pyssylläpuhujia?

 57. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Huomenta ent.ope!
  Minulle sopii, että puhutaan laveammin.
  Mahdolliset syyt, seuraukset, ennaltaehkäisy yms.
  Riitta

 58. avatar Saara Finni sanoo:

  Plaa-plaa-tasolla :

  Muistatte varmaan Pekka-Eric Auvisen tapauksen Jokelasta?
  Silloin asiasta käytiin tosi pitkä, erittäin monipuolinen ja intensiivinen keskustelu Suomi24:ssä. Mukaan alkoi tulla myös asiallisia kirjoituksia Auvisen koulukiusaamisesta, josta tutkinnan siinä vaiheessa täysin vaiettiin. Olisiko se ollut häpeäksi koululle? Kenties.

  Itsekin kirjoitin lyhyen selostuksen, miten minua Hämeenlinan tyttölyseon seitsemännellä luokalla koulukiusattiin ja millä keinoin selvisin siitä tasapainoon…hymmm, mikäli sellaisessa nyt olen koskaan ollut.

  Äkkiä kaikki koulukiusaamista koskevat kirjoitukset poistettiin ketjusta. Kuka tällaista voi vaatia? Eipä juolahda mieleen muu kuin poliisi. Enkä sano tätä poliisi-inhosta, sillä minulla ei pääsääntöisesti ole mitään poliisia vastaan.

  17.4.2008 kirjoitti sitten Helsingin Sanomat näin:

  ”Esitutkintamateriaalin mukaan Jokelan koulusurmaaja Pekka-Eric Auvinen oli koulukiusatumpi kuin aiemmin on tiedetty.”

  Helsingin Sanomien omassa keskustelussa oli koko ajan saanut vapaasti puhua myös koulukiusaamisesta.

  Jokelan tapauksen jälkeen koulukiusaamiseen ainakin joissain kouluissa puututtiin lujalla kädellä, mutta ote on tainnut jo lipsua ja onko sitä kaikissa kouluissa ollutkaan.

  No, mitä tekemistä tällä löpinällä on Hyvinkään tapauksen kanssa?

  Ei välttämättä mitään muuta kuin se, että ensin näköjään tutkinnassa ja puheissa pengotaan tarkkaan aseet ja muu sälä ja sitten ehkä vasta jokus, jos milloinkaan, mietitään myös syitä aseen käyttöön.

  Mutta tässä ”tärkeimmässä” pysyäkseni, joku tuolla muistaakseni huomautti, ettei puukolla tule niin pahaa jälkeä kuin pyssyllä. Mutta kirveellä tulisi. Varsinkin jos se on hyvin terotettu.

 59. avatar Harri R sanoo:

  Anteeksi, Ihan pikkaisen palaan vielä, koska näyttää siltä, että syy asian yksipuoliseen käsittelyyn näkyy jo tässä blogissa. Open ehdotuksen jälkeen jumps!
  Syy on pitkälti se, että seuraukset tiedetään, syistä osa ja ennaltaehkäisyyn meistä ei pysty kukaan, koska emme tiedä tarpeeksi ja tekijän päähän emme pääse. Nämä tapaukset eivät ole homogeenisia, vaan yksilöllisiä.

 60. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys HarriR!
  Yksilöitä olemme aina sormenjälkiä myöten.
  Olen jo vuosia sitten täällä kertonut tosijutun ennaltaehkäisystä.
  Taiteilija kertoi minulle maalanneensa maanisessa vaiheessa yötä päivää.
  Meni sitten yli ymmärryksen.
  Tuskissaan hän ajoi naapurikaupungin terveysasemalle yöllä.
  Siellä kehotettiin palaamaan asiaan, kun psykiatrinen poli aukeaa aamulla.
  Taiteilija kiipesi lämpölaitoksen katolle hypätäkseen.
  Paikalle hälytetty poliisipartio sai puhuttua miehen alas.
  Veivät huoltsikalle kahville, juttelivat jonkin aikaa ja hän rauhoittui.
  – Ne poliisit pelastivat mun henkeni, sanoi taiteilija minulle, – menin aamulla psykiatrian polille.
  Maailma ei tule koskaan valmiiksi HarriR, mutta jotakin voidaan tehdä sen hyväksi.
  Aurinkoista viikon alkua!
  Riitta

 61. avatar Harri R sanoo:

  Kiitos samoin. Pieni, mutta hyvällä säällä kaunis kaupunki tää Hämeenlinna ;)
  Esimerkistäsi, onko tuossa mielestäsi kyse jälkihoidosta vai ennaltaehkäisystä? Minun mielestäni ennemminkin edellisestä, koska sälli sinne katolle asti meni, kuten yleensäkin, jos Poliisi! johonkin tarvitaan, vaikka ovatkin taitavia psykologeja, psykiatreja he eivät sentään ole. Itse en juurikaan usko psykiatriaan, anteeksi vain psykiatreille, tämäkin on vain mutu.
  Näissä ampumisjutuissa ongelmana on se, että esim Auvinen ei ilmeisesti kokenut itseään ”hulluksi”, eikä hakeudu hoitoon, kukas sen sinne pakottaa…

 62. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Terve Harri R!
  Vaikea sanoa, milloin ennaltaehkäisyä, milloin jälkihoitoa, elämä on vaihtelevaa jatkumoa.
  Yksi uskoo psykiatriaan, toinen ei.
  Uskoa on monenmoista.
  Meidän kaupunginjohtajamme tunnusti ”lapsen-uskonsa” Innoparkkiin HäSa.
  Minä taas en usko, että bisnes pyörii ja pellot kasvaa pelkän uskon varassa.
  Tarvitaan raakaa duunia, järjenkäyttöä myös, sen mitan mukaan, jota meille on jaettu.
  Uskotaan että kesä jatkuu kauniina,
  nautitaan upeista puistoistamme, Vanajan maisemista,
  niin tuntuvat turistitkin tekevän.
  Riitta

 63. avatar Harri R sanoo:

  :) No nyt minustakin jo näyttää alkuperäinen aihe ”hieman” rönsyilevän, aika vaihtaa.

 64. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Rönsyilee Harri R., kuin poliitikon vastaus ratapenkalta matkustajille.
  Palasin just Pirkanmaa/Satakunta-reissulta.
  Myös siellä luetaan mun blogeja HäSa, Lexankin ja jne…
  Ihmettelivät, miksi valtuutettu Riikonen ”merkataan” takinkääntäjäksi joka ”pysäkillä,”
  vaikka asia ei mitenkään liittyisi johonkin kaupungin alue-hanke-aiheeseen?!
  Mä yritin selittää omaa näkemystäni,
  jotta viisikko-päättäjä-”eliitti”
  + paikalleen juuttunut paikallinen Kokoomuksen johto taisi sitoa Riikosen pakkopaitaan..
  PeSu tarjosi Riikoselle uutta, väljempää jakkua – itsenäiseen ajatteluun kykenevälle älykölle.
  Jos sinä Harri R etsit yhteyttä varsinaiseen blogiini ko. kommenttini sisällöstä,
  löydät sen,
  niinkuin löytävät kaikki joilla on aivotoimintaa…
  Riitta

 65. avatar Harri R sanoo:

  Huh…hmm, on aika pitkälle menevää yhdistää Hämeenlinnan, kauniisti sanottuna, monipuolisesti, :) onnistunut kaupunginjohto tähän juttuun, en ota kuntapolitiikkaan kantaa, vaikka sellainenkin on.. Täällä ei ole vielä onneksi sattunut pahempaa. Hirveyksiä kyllä, onneksi emme vaan tiedä niistä.
  Voidaan laajentaa asiaa ja aloittaa maailmankaikkeuden synnystä, uskonnon väkisin maailmalle levittämisestä, maailmanlopun ennakkorahastuksesta ja vaikka kuntavaaleista, mutta ongelma on tekijän pään sisällä.
  Sinne emme pääse, ja syy on varmasti jokaisessa neljässä tapauksessa erilainen, semminkin, vaikka he itse mieltäisivät olevansa samanlaisia.
  Aivotoiminnan arvioinnin jätän todella mielelläni, vaikka sinulle :D

 66. avatar riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys HarriR!
  Blogini varsinainen ydin-ihmettely viittasi mm. valtuuston pj:na toimivan Kiemungin Alanurkka-kirjoitukseen, jonka kuningasajatus jakeli poliisit puoluekannan mukaan hyviksiin ja pahiksiin.
  Tapahtumarikasta viikonloppua sinullekin!
  Riitta

Jätä kommentti

css.php