”MÄ LEHDEN LUIN..”

Huhhuh!
Kaupunkiuutisten perustaja Hidu Hietanen olisi repinyt pelihousunsa, jos tämänpäiväinen Pääkirjoitus olisi silmiinsä sattunut. En ole ko. aviisin elinkaaren aikana lukenut niin jonninjoutavan huonoa, lukijan älliä vähättelevää kyhäelmää, kuin tämä, josta ei yhtymäkohtaa oikeaan journalismiin löydy. Sitä en suostu uskomaan, että kirjoittaja on päätoimittaja Rauno Lahti. Kuvitteleeko jutun tekijä ihan tosissaan, etteivät hämäläiset ymmärrä pro- ja koalitio-sanojen merkitystä. Haloo, olemme itärajan tällä puolen. Sen olen vielä jotenkin ymmärtänyt, että H. A.-A:aa kampanjoi ahkerasti jutuissaan kahta poliittista kolliaan, semmoiseen on vain puutunut vuosien kokemuksella. Osittain olen kallistunut analysoimaan, josko kyseessä olisi yksi Puuma-ilmiön moninaisista ilmenemis-muodoista.. Tai sitten vain yksinkertaisesta kapea-alaisesta ajatusradasta journalismin liian vaativalla, lavealla kentällä. Uskon etteivät KU:n lukijat niin tyhmiä ole, jotta heille pitää kirjoittaa kuin vähä-älyisille hyvä-veli-järjestelmän, sekä aidon yhteistyön ja pienen-piirin rajojen välisestä ah! niin tärkeästä linjanvedosta. Siksihän kyseinen pro perustettiin ja melkoinen osa myös Kokoomuksen ja Demareiden porukoista haluaa läpinäkyvyyttä päätöksiin – kaupunkilaisten arjen parantamiseksi. Manselainen, – Ylimielisyys on yksi itsepetoksen muoto. (Otsikko kupattu Junnun tekstistä)

19 kommenttia artikkeliin “”MÄ LEHDEN LUIN..””
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Yhdyn Riittaan. Tänään (25.7) ilmestyneen KU:n pääkirjoituksen laatija on ollut pahasti kesäterässä. Kyhäelmä oli ammattitoimittajan pohjanoteeraus.

  Hämeen Sanomat Oy:n tulisi lakkauttaa KU, josta ei ole mitään lisäarvoa elinkeinoelämälle, yhteisöille ja ihmisille. Seudulle riittää yksi tasokas ilmaisjakelulehti. Nykyisessä VU:ssa on siihen hyvät pohjat. Sen päätoimittajan avuksi tarvittaisiin pari ammattitoimittajaa. Silloin lehti voisi ilmestyä kahdesti viikossa.

 2. avatar Timo Lehtinen sanoo:

  Kiinnitin myöskin huomioni samaan tarinaan. Juuri tuo lukijan täydellinen aliarviointi hatuttaa eniten. Jos on pakko nyökätä aina samaan suuntaan, voisi sen tehdä edes tyylikkäästi. Kun ei muuta enää loppuun keksitty, niin puututtiin pro termin käyttöön. Sitä olen joskus miettinyt että muuttuuko ihminen pakon edessä tiettyihin suuntiin kumartaessaan pikkuhiljaa kummarrettaviensa kaltaiseksi. Uskon että jos näin surullisesti käy, omatunto kummittelee jollainlailla kumminkin taustalla, tai ainakin toivon niin.

 3. avatar Saara Finni sanoo:

  Uskon, että toimittajat kannattavat aidosti asiaa, josta kirjoittavat.. Kokemuksesta tiedän, että ainakaan puolta vuotta kauempaa ei jaksa olla työssä lehdessä, jossa koko ajan joutuu kirjoittamaan omien periaatteidensa vastaisesti.

  Loppu onkin sitten lukijan ongelmaa. Ei kannata tilata tai lukea lehteä, jossa kirjoitetaan esim. täyssydämisen kokoomuslaisesti, ellei oma sydän ole samalla puolella.

 4. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Olen Saara Finnin (oliko nimi oikein?) kanssa osittain samaa mieltä. Toimittajissakin on monen sortin sakkia.

  Katselin nuorukaisena 2-3 päivänä viikossa yliopiston kahviossa tiedotusalan opiskelijoita muutaman vuoden, kun toimin yliopettajana. Tämä porukka erottaitui kahviossa ja useimmiten mainitun alan opiskelijat saivat kunnallisoikeuden peruskurssin ja approbaturin tenteissäni melko huonot tulokset.

  Kuntien palveluksessa panin merkille, että muutamilla toimittajilla oli hyvin erikoiset sisäkalut. Joillakin oli lähes patologinen suhde joko julkiseen hallintoon tai/ja liike-elämään. Ja mikä pahinta, liian usein toimittajat ottivat kantaa asioihin, joista heillä oli ohut tietopohja. Huono, asenteellinen ja epätasapainoinen toimittaja ei ole vain yksittäisen lukijan ongelma. Tässä asiassa olen Finnin kanssa eri mieltä.

 5. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Puoluelehdet ovat oma lukunsa.
  En ole onnistunut VU:n pääkirjoituksista bongaamaan, mihin suuntaan päätoimittaja Karppisen sydän sykkii – poliittisesti.
  Enkä ole vieläkään onnistunut saamaan Viitaniemen Jukkaa kiinni erityisestä kampanjoinnista Keskustan suuntaan, sorvinsa äärellä.
  Sensijaan Kiemunki revittelee reippaasti HäSa ikiomaa kokoomus-demari-ideologiaansa.
  Saamastani palautteesta & ihan omasta kokemuksestani, veikkaan ko. kampanjasta olevan enempi haittaa kuin hyötyä Demari-puolueelle syksyn matsissa.
  Ehkä Iisakki jossain mutkassa luistelee Kokoomukseen.
  Otaksun, että Lexakin toivoo useamman aluetoimittajan ymmärtävän Mielipidepalsta-kirjoittelun ja laatujournalismin välisen eron.
  Lukijalle on todellinen nautinto saada vastaleivottu ohut, herkullinen siivu sieltä, täältä pureskeltavaksi, eikä sitä perkeleen vanhaa, likilaskuista lenkiä pidä kerralla tunkea vastaan panevan suuhun.
  Riitta

 6. avatar Timo Lehtinen sanoo:

  Saara Finnin mielestä ei pidä tutustua eri mieltä olevien ajatuksiin laisinkaan. Olisi kyllä melkoisen tylsää jos keskustelisi vain itsensä kanssa koko elämänsä. En kyllä jaksa oikein uskoa sitäkään, että esim. KU:n ja Häsa:n toimittajat olisivat aina samaa mieltä kunnan hallinnosta tai puoluepolitiikasta, niinkuin asiainlaita kolumnien ja artikkeleiden perusteella näyttää nyt olevan. Em. lehtiä lukiessa muodostuu ongelmalliseksi täydellinen ennakoitavuus. kun otsakkeen luettuaan on aihe selvillä, tietää takuuvarmasti mihin suuntaan lopputulos valahtaa. Komppaan Riittaa Iisakin kohdalla ja kannustan herraa loikkaamaan kokoomuksen leiriin, koska on mielestäni itsensä ja äänestäjiensä pettämistä jatkaa demareiden kirjoilla seuraaviin vaaleihin.

 7. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Terve Timo!
  Olen jokunen vuosi sitten kirjoittanut blogissani ystävästäni, kovan luokan journalistista, joka kirjoitti ison konserninsa lehtiin murhista, uhreista, talousrikollisista, poliitikkojen ja hämärä-bisnesmiesten kähminnöistä.
  Hän tunnusti minulle raitistuttuaan, alkoholisoituneensa ammattinsa mukana tulleiden tunne-ristiriitojen ja jatkuvan korruptio-uhan vuoksi.
  Aluetoimittajan työ ei niin rankkaa ole, mutta selkärankaa sekin vaatii, kun monensortin pyrkyrit ovat myky-soppaa sotkemassa.
  Omakohtaista kokemusta on alalta, onneksi ko. ystäväni antoi hyviä vinkkejä, miten elää oman päänsä kanssa.
  Riitta
  Ps. Ongelma on, kuten Timo sanoit, jutun ennalta arvattava suunta. Luen myös mielelläni muunkilaisia näkökulmia, kuin omia aatoksia asioista. On mahtavaa kokea ahaa-elämys jonkun uuden oivalluksen edessä.

 8. avatar Juhani Lemström sanoo:

  Asenne vai tieto?

  Riitta ja muut kokeneet voisivat kertoa, että missä vaiheessa toimittajat ja muut sananselittäjät huomaavat kannattamattomaksi pitää lukijoita ihan pöljinä? Ei kai enää pitkiin aikoihin ole voinut muuttaa mustaa valkoiseksi vain sitä toistuvasti tolkuttamalla. Tai päinvastoin.

  Toivottavasti opetuksessa edelleen opetetaan kyseenalaistamaan präntätty, siis oikeasti lukemaan, ja hakemaan vahvistusta useammasta näkökulmasta.

 9. avatar Timo Lehtinen sanoo:

  Näin minä sen näin !

  Uskoisin tietäväni vastauksen paikallismedian taustoja tuntien Juhani Lemströmin kysymykseen. Toimittajat em. lehdissä eivät kirjoita primaaristi lukijoilleen. Koska viesti on tarkoitettu ensisijaisesti toimittajien palkanmaksajille, ei lukijoiden palaute kiinnosta. Myöskin se että päätösportaan ydinryhmässä toimiva henkilö kirjoittaa kärkimedian lehdillä sotkee palettia pahasti.

 10. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys Juhani!
  Politiikassa on tapana jankuttaa valhetta länsimaissakin,
  tai niinkuin eduskunnassa sanotaan epätotta (valhe-sana Arkadiassa kielletty)
  – niin kauan, että se muuttuu itseään toteuttavaksi ”todeksi.”
  Keino, jota käytetään aivopesuun.
  Pohjois-Korean diktatuuri pysyy toistaiseksi kasassa herkkusieni-menetelmällä, pimeässä ja paskaa- kansalle-syöttämällä.
  Olet oikeassa Juhani, kaikki präntätty pitäisi tulkita ”raameissaan.”
  Isäni opetti jo varhain,
  – Lue flikka mahdollisimman paljon, erilaisia mielipiteitä lehdistä, tee niistä sitten omat johtopäätöksesi.
  Meille tilattiin kotiin monensorttista aviisia analysoitavaksi.
  Olen monesti toivonut oppilaitoksiimme medianlukutaito-opetusta.
  Ehkä nuoret oppisivat kriittisemmiksi samalla myös julkisuuden harhaan.
  Riitta

 11. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Kommenttisi Timo, on valitettavan totta.
  Tulevaisuudessa vain sellainen printti pärjää, joka kykenee satsaamaan laatu-journalismiin,
  jota tuottaa asiantuntija, eikä kunhan-sinnepäin ja hätäisesti pintaa raapaisten toimittelija,
  lukijaa/varsinaista kustantajaa aliarvioiden.
  Iltapäivälehti-linjalle ei kannata lähteä kisaamaan.
  Se on taloudellinen itsari.
  Riitta

 12. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Pätee vanha sanonta ”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat”. On vain surullista että viimeisen 10-15 vuoden ajakana HS ja sen johdannainen ovat muuttuneet suhteellisen neutraalista maakuntalehdestä täysin Hämeenlinnan kaupungin johdon mielipidemarionetiksi. Kehitys on pelottava. Suomen lähihistoriaa lukeneena tälläinen kehitys oli viimeksi 30-luvulla. Silloin pelättiin jotain, mitä Hämeenlinnan nykypäättäjät pelkäävät-kuplan puhkeamista. On vaarallista jos sananvapautta rajoitetaan. Se on diktatuuria.

 13. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys Lauri!
  Jos olisin HäSa osakkeenomistaja, olisin erittäin huolestunut mainitsemastasi leivästä.
  Se kapenee uhkaavasti, jos jotain ei pikaisesti tehdä.
  Aluelehtien diggarina näkisin kaikki mahdollisuudet menestyä, jos lehdellä on hyvä päätoimittaja, joka palkkaa hyviä sisällöntekijöitä.
  Politiikan teko kuuluu vain puoluelehdille.
  Riitta

 14. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Täysin samaa mieltä.

 15. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Ja vielä. Minulle tulee Demokraatti-lehti. Olen ollut vilpittömän positiivisesti yllättynyt lehden runsaasta kult-tuuri tarjonnasta lehden kokoon nähden. Tarjonta ei mielestäni myöskään ole ”osoittelevaa ja valikoivaa”. Mukana on niin kirjat ja varsinkin teatteri ja kaikki siltä väliltä. Politiikan puolelta puolestaan minuahäiritsee suuresti poliitikkona arvostamani Timo Roosin nimimerkillä Niemisen V viikosta toiseen jatkuva T Soinin ja persujen mollaaminen. Työväenluokalle täytyy näemmä jatkuvasti muistuttaa, että Soini oli oikeassa.Kreikkaa ei olisi kannattanut koskaan tukea. Valitettavasti. Siitä kaikki alkoi. Muuten HäSalla mahtoi olla etelä-maakunnassa jokin kampanja. Liekö levikkitutkimus? Uusia tilaajia tuskin saatiin.

 16. avatar Jaska sanoo:

  Ja vielä hitusen…

  Tämän päiväinen päätoimittajan alanurkka oli taas malliesimerkki ”rivissä ollaan” viestin jatkumosta. Muistuttaminen suomalaisesta palkkatasosta näyttää kyllä pahasti saman jankkaamiselta kun viestiä toistetaan moneen kertaan. Muistan elävästi kuinka tämä nykyinen päätoimittaja tuli taloon ja lupasi jatkaa Kari Väisäsen viitoittamalla moniarvoisuuden tiellä. Todennäköisesti melko yksisuuntaiset kehityskeskustelut saivat mielen sittemmin muuttumaan ja jälki on mitä on. Väisäsen ja Behmin kohtalot lehdessä toimivat luultavasti myöskin ennalta ehkäisevästi – niin surullista kuin se onkin.

  Palatakseni vielä paikallistason kuvioihin, kiinnitin huomioni kuluvalla viikolla Hanna tädin rustaamaan, HäSaa kovin harmistuttavaan koalitio- kuvioon. Jutun kuvat oli Hanna täti sämplännyt varmastikin itsensä Iisakin kanssa tai ainakin se sopisi hyvin valtuustojohtajan vaalikampanjaakin ajatellen. Koalitio oli sijoitettu vanajalle venettä keinuttamaan Raution ja Koskisen seuratessa tilannetta pelastusrengas seuranaan. Kiemungista ja Vekasta muovattiin puolestaan kuvaa torilla kansan parissa viihtyvästä johtokaksikosta.

  Luulenpa että iso sormi tökkii näitä juttuja rustaavien toimittajien selkään. Syy tähän löytyy tietenkin taloudellisista intresseistä. Jos koalitio pääsee liiaksi keinuttamaan bisnespaattia, alkavat verovarat suuntautua liiaksi kuntalaisten palveluihin. Tilanne on sangen murheellinen nyt Hämeenlinnassa, mutta toivottavasti syksy korjaa asiain laitaa edes vähäsen.

 17. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Terve Jaska!
  Ihmettelin harkitsevana poliitikkona tuntemani Koskisen Jossun naamaa aiemmassa oppositio-naama-haastattelussa populoimassa proota märkäkorva-kolmikon kanssa.
  Tuli sellainen olo, ettei ole ollenkaan Jossun tyylistä hutkia, ennenkuin tutkii, miten yhteistyö pelaa.
  Mainitsemasi kuvapelleily sopii oikein hyvin Iisakin huumoriin.
  Siihenkin on otettu Koskinen mukaan, jotta asiaan saataisiin edes jonkinsortin uskottavuutta.
  Jossun äänestäjistä jokunen on jo ihmetellyt, miksi vakaa tuomarismies tämän hanuripartion humpassa pyörii mollaamassa tulevia yhteistyökumppaneita.
  Tuo Laurin mainitsema T.R:kin on sortunut halpahintaiseen populismiin kuulemma.
  Sitä kovasti ihmettelen, olen pitänyt häntäkin tolkun miehenä.
  Mitä tulee HäSa, se on nyt kussut paniikissa pahasti pöksyyn, jos tämänkaltainen linja jatkuu, tilaukset laskevat.
  Sääli.
  Riitta

 18. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Voisiko olla niin, että koalition pelätään olevan todellinen uhka kahdelle valtapuolueelle? Tätä uhkaa vastaan on valjastettu se osa viestivälineitä, mikä on ollut tähän valmis. Viikkouutiset ei kuulu joukkoon. Eri asia on se, mikä vaikutus koalitiovastaisilla kirjoituksilla on meihin asukkaisiin.

  Unelmamaailmassa Hämeenlinna -liike koettaisiin mahdollisuutena ja pääpuolueet kilpailisivat sen suosiosta. Ennustan, että vaalien jälkeen tilanne on uusi ja kortit jaetaan uudelleen. Kokoomuksen ja sosialidemokraattien keskinäisessä kilpajuoksussa voittajaksi tulee se, kumpi aikaisemmin ymmärtää sen, että proHämeenlinna on todellisuutta eikä fiktiota.

 19. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys Seppo!
  Näin minäkin näen asiat.
  Olet kokoomuslaisia, joita arvostan ja kaipaan päivän politiikkaan profiloimaan avoimesti puolue-identiteettiä.
  Kummilan johtaja oli kuitannut 70-luvulla kantelupukille, joka ”paljasti” firman insinöörin olevan demari,
  – Entäs sitten.. jne.
  Hän arvosti työntekijöidensä vakaumusta, eikä sietänyt nuoleskelua.
  Vihreiltä nuoleskelu sujuu niin vikkelään, ettei ruskea kieli ehdi edes talvella kulahtaa.
  Ns. ideologia on heiltä vajoamassa lentohiekkaan, viirin pyöriessä katolla ”tuulivoimaa.”
  Koen kaupunkilaisena Pro Hämeenlinnan positiivisena mahdollisuutena tuoda uusia tuulia, ei uhkakuvia.
  Riitta

Jätä kommentti

css.php