”EI SAA USKALTAA. EI YKSIN PÄÄTTÄÄ SAA. KIELTO ON EHDOTON.”

Elomessuilla vaksikauppiaat vannoivat ihmerasvojen poistavan silmäpussit, rypyt ja kantapää-kovettumat. Puolueteltoilla ihmeidentekijät huutokauppasivat huolista vapaata, sileää arkea äänestäjälle. Vassari-pysäkillä muistelimme Oinosen Ritvan kanssa perhe-elämää. Miten rikasta ja räiskyvää se voi olla, jos saman katon alla asustaa useampikin aatesuunta. Keskustan koju olisi lauantaina kaivannut markkinaratsuaan, Heinun Hessua. Tunnelma oli kuin nukkuvien puolueessa. Sirkka-Liisa veti pekkarisia penkillä, ei edes arpajaisia, saati muuta aktiviteettia ilmennyt. Sensijaan PeSujen teltalla velloi valtava ihmismassa Soinin ja Soukolan ympärillä. Piti ottaa poliitikon kyynärpäät käyttöön, jotta sain DNA-jatkeeni Maisterisjätkän sivulle Timon nimmarin. Yhteiskunta-kriittinen, konditionaaleja harvoin viljelevä nuorimies diggasi Soinia, tavattuaan hänet luokkaretkellä Arkadiassa. Sunnuntaina suuntasin armeijan osastolle. Siellä yleisöä viihdytti Pasi&Panssarisoittokunta monipuolisella ohjelmistolla. Vähä viluttaa, kun tämä Suomen parhaimmistoon kuuluva soittokunta saa laittaa pillit pussiin v. 2013, SÄÄSTÖSYISTÄ?! Areenalla harvinaisen yksimielinen kulttuuriraati vakuutti vähäväkiselle kuulijakunnalleen, jotta koskaan ei ole näin hyvin olleet asiat ko. kaistalla kaupungissa. Rahaa on jaettu tasapuolisella tahtotilalla niin hengen- kuin ruumiinkulttuurin saroille. Selailin himassa messuilta saamaani tyylikästä paperikassia, jossa esitteitä teatteripääkaupunki Tampereen runsaasta annista. Aattelin vaan, mitä mahtaa meidän teatteripomomme, hymyilevän Paavilaisen Hessun päässä liikkua kaupungin parturoitua teatteri-budjettia siiliksi. Haittaaks se? Poliitikoille lausun lopuksi Jukka Parkkisen, Paras vaatimaton
” Kunnia ja maine on kummallinen aine:
vaikkei sitä nää, silti täyttyy pää. On luonteenpiirre aito, vaatimattomuuden taito. Silti pidä varas: siinäkin voi olla paras.” (Otsikko Kielletyt käskyt/Lasse Mårtensson/Jukka Virtanen)

6 kommenttia artikkeliin “”EI SAA USKALTAA. EI YKSIN PÄÄTTÄÄ SAA. KIELTO ON EHDOTON.””
 1. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Riitta!
  Olin kepun teltalla iltapäivän, ja kaikki meni kaupaksi, kun ei pitänyt hintaa.
  Veti hieman vakavaksi, kun Lexakin pistäytyi ja oli huolestuneen oloinen. Ei edes lyönyt vetoa mistään.
  Muutama nuorikin oli aidosti kiinnostunut politiikasta, mutta he muuttavat muualle opiskelemaan ja ovat aktiivisia siellä.
  Meillä meni kaikki kunnallispolitiikan kyselykortit. Osanottajien kesken arvotaan Aulangon kylpyläkortti kahdelle.
  Osallistuitko?
  Täällä blogeissa ihmiset voisivat ilmaista mielipiteensä siitä, mistä voi säästää ja mistä ei ehdottomasti voi.
  Pitää tässä hyvissä ajoin ennen vaaleja julkaista oma memorandumi, koska kerran olen ehdolla. Täytyy vain varoa, ettei mene hapoille.
  Voi hyvin t. Hessu K.

 2. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro Hessu!
  Ei huolta maitohapoista, ootte Lexan kanssa niin kovassa kondiksessa ettei pelkoa.
  Lexan pokerinaama pitää, siellä surraa exelit&ennusteet vaalituloksesta.
  Tänään en poliittisissa telttaherätyksissä poikennut.
  Sinulle toivotan myötätuulta vaaleissa.
  Olisit kolmen parhaan joukossa, jos saisi äänestää niin, jot ekalle ehdokkaalle 3 pojoa, tokalle 2, kolmannelle 1.
  Tapasin paljon nyky-hämeenlinnalaisia, jotka kertoivat monensorttista kokemusta arjestaan.
  Paljon on ”rempattavaa.”
  Riitta

 3. avatar Vara-Everstiluutnantti sanoo:

  Eräs tuttavani on töissä Supossa ja toimii yleensä Etelä-Suomen läänin puhelinkuuntelun osastossa. Häneltä sain haltuuni kopion nauhoituksesta, joka tuossa seuraavassa on kirjoitetussa muodossa. Ensiksi kuuluu puhelimen hälytysääni.

  PUK: ”Hämeen Sanomat, puhelimessa päätoimittaja ja Aina Groupin toimitusjohtaja.”
  JOHTAJA: ”No se on Johtaja täällä, joka puhuu.”
  PUK: ”Terve vaan, terve. Se oli ihan mukava juttu, kun järjestitte minulle tämän toimitusjohtajan vakanssin.”
  JOHTAJA: ”Pikku juttuja, pikku juttuja. Mutta muistakin sitten, mitä sovimme siinä yhteydessä, kun hommasta sovimme.”
  PUK: ”Totta kai, kirjoitellaan tässä meidän yhteisessä lehdessämme vain se mitä yhteisesti sovitaan, ja myös loman aikana puhtaaksikirjoitan eräiden tiettyjen henkilöiden uutiset ja artikkelit.”
  JOHTAJA: ”Juuri näin, ja muistakin olla tarkkana, ettei Sinulle käy kuten Lahdelle? Se oli oikein hyvä homma, kun sait junailtua se tyypin pois Kaupunki-uutisten johdosta. Lahti ei oikein ymmärtänyt sananvapautta ja lehdistön moraalia, kun alkoi liiaksi kirjoitella toisten ihmisten henkilökohtaisista asioista.”
  PUK: ”Kyllä, kyllä, Karppisen Kari on tässä suhteessa ammattitaitoisempi ja ymmärtää myös, mitä lehdistön moraali todellisuudessa tarkoittaa.”
  JOHTAJA: ”Karppinen hoiti hyvin sen Ilkkalan kirjoituskiellonkin, niin että kyllä siinä on mies paikallaan. Ja vanhaa sanontaa mukaillakseni voisi rimmailla, että lähti kuin Lahti Kaupunki-uutisista. Nyt kun se heppu on siellä sinun tarkkailussasi, niin minunkin on rauhallisempi ryhtyä selailemaan Kaupunki-uutisia keskiviikkoisin ja viikonloppuina. Laita se nyt vaikka ensiksi tekemään juttua kissakoti Kattilasta, josko siellä olisi tapahtunut jotain merkittävää.
  PUK: ”No jotain tuollaista tärkeää hänelle olen jo suunnitellut.”
  JOHTAJA: ”Ärsyttää myös jonkin verran sen kaverin auton ajotaito. Kerrankin, kun erehdyin pyytämään häneltä kyydin Helsinkiin, niin oli se meno sellaista nysväämistä. Oli Lipposen Paavon vaalijuhla, jonka Backman oli järjestänyt. Pääsi Jouni vielä klittuilemaan, että rekikyydissäkö sieltä Hämeenlinnasta tultiin, kun niin kauan kesti. Mutta sitten vielä toiseen asiaan. On ollut kaikenlaisia roskakirjoituksia yleisöosastolla, joissa mustamaalataan moreenin kaljatölkkitehdasta.”
  PUK: ”Joo, olen huomannut ja olemme siihen jo reagoineetkin. Osaa ei ole päästetty läpi ja loppuihin on tehty vastineeksi ammattitaitoinen uutisjuttu lehdessä.”
  JOHTAJA: ”Joo, paninhan minäkin apulaisen kirjoittamaan vastineen siihen kaikkein törkeimpään tekeleeseen. Ja täytyy sanoa, että se Liuhuletin kirjoitus tuli ihan ajallaan ja siinä painotettiin osuvasti kaljatölkkitehtaan tärkeitä tosiasioita. Niin kuin nyt suomalaiset sellaista tehdasta noin vain voisivat ryhtyä ajamaan. Suomalaisten suhde alkoholiin ja varsinkin kaljaan on sen verran mieron tiellä, että murheitahan siitä vain tulisi. Alkaisivat tietysti heti ryyppäämään, kun tölkkejä tehtaalla koetäytetään. Puolalaiset sen sijaan ovat vanhaa sivistyskansaa, joten asiat sujuvat joustavasti. Ja niinhän se Liuhulettikin kerran kännipäissään ihan poliisin selvitystä vaatineeseen kärhämään joutui , vaikka nyt sivistyneistöön kuuluukin. Niin että kyllä sekin suomalaisten viinapäästä jokin osoitus on.”
  PUK: ”Vieläkö muuten sen Ilkkalan kirjoituskieltoa jatketaan.”
  JOHTAJA: ”Totta kai, ja nyt tässä vaiheessa vielä suuremmalla syyllä. Onko sillä muuten Ainan nettiliittymä? Meinaan vain, että sinne linjaan voisi laittaa jonkinlaisen lutikan ja jäljityslaitteen, että näemme minne se riesa on yhteyksissä, ja mitä kirjoittelee.”
  PUK: ”Sillä on valitettavasti Elisan yhteys. On varmaan arvannut, että muuten saisimme sen toiminnasta ja myyräntyöstä lisätietoja.”
  JOHTAJA: ”No kaikki ei aina voi onnistua. Mutta asiasta toiseen, nythän on ollut muun muassa Uuden Suomen verkkolehdessä kirjoituksia, että muka poliitikkojen ja virkamiesten kiinteistö- ja asuntokaupoista löytyy runsaasti hämärää ja korruptiota. Älä sinä vain mene enää hämmentämään tällaista juttua, sillä eihän korkeatasoisen sanomalehden sovi roskaa ja valepukki-juttuja kirjoitella.”
  PUK: ”En tietenkään, ja jatkossakin lähetän Sinulle oikoluettavaksi tällaisia herkkiä asioita koskevat artikkelit. Niin ja eikös se ollut ihan hyvä se meidän yhteinen alanurkkakirjoituksemmekin. Siis se, jossa kiistimme politikkojen ja reporttereiden luottamuspulan ja todistimme, että tällainen uskomus on vain urbaanilegendaa.”
  JOHTAJA: ”Se oli hyvä juttu kyllä. Niin kuin muka poliitikkojen luottamusaste kansalaisten keskuudessa olisi vain noin 10 prosenttia. Ja eikös sitä samaa lukua esitetty reporttereistakin? Silloinhan todennäköisyyslaskun kertolaskukaavan mukaan Liuhuletin luotettavuus olisi 0,1 kertaa 0,1, eli vain sadasosa, kun se on molempia, siis sekä poliitikko ja reportteri. Kyllä Liuhuletti minusta nyt kuitenkin hieman luotettavampi on.
  PUK: ”Se muuten oli hyvä, että saatiin hänen asuntoasiansa järjestykseen. On mies ollut paljon valoisampi ja ne säännölliset murjotuskaudet ovat jääneet lyhyemmiksi.”
  JOHTAJA: ”Joo, pikku juttuja, pikku juttuja. Sanoin apulaiselle, että voisi katsella jotain toista kortteeria, kun on aina muutenkin sen nurmikonleikkuun raskautta voivotellut. Ja mielestäni sen kiinteistökaupan ehdot ja rahoitus olivat vähintäänkin kohtuulliset. Mutta vielä tuosta asuntojen myynneistä ja ostelusta noin yleisesti. Katso ettei se Juutalainen, vai mikä sen teidän talousreportterin nimi nyt olikaan, kirjoittele mitään ihmeellisempiä tästä aiheesta. Laita se vaikka välillä kirjoittamaan kulttuurista. Siitä tulikin mieleeni, että voi tanan klittu kun kyrsii se Linnanpuiston möykkäfestivaali. Nytkin ne Liuhuletin kaverit kävivät kusemassa meidän perennapenkkimme ihan tärviölle. Tuskin se ensi vuonna lykkää muuta kuin nokkosta, kun se taas tykkää typpilannoituksesta. Apulainen onkin ollut ahkerana ja yrittänyt saada sitä tapahtumaa siirretyksi sinne Kantolaan perustettavalle uudelle alueelle.”
  PUK: ”Siitäkin voidaan tehdä juttua sellaisella joustavalla asenteella, että Kantola sellaiselle tapahtumalle oikea paikka on. Minäpä pistän Hanna-tädin asialle ja ottakoon nyt sitten Juutilaisen siihen mukaan. Kyllähän tuollaisessa festivaalissa talouttakin mukana on.”
  JOHTAJA: ”Joo, hyvä näin. Minä taas pistän alanurkkakirjoituksia tulemaan. Lipaise niihin sitten oma nimesi alle ja kuva viereen. Ja korjaa pilkkuvirheet, jos niitä on, mutta älä sisältöön muuten puutu. Tuosta kuvasta tuli muuten mieleeni, että vihjaise sille Pietikäiselle, että voisi edes hieman päivittää sitä kuvaansa niiden kirjoitustensa yhteydessä. Jos jutun yhteydessä on kuva 80-luvulta, niin onhan se nyt hieman kornia ja läpinäkyvää. Sinun kuvasi on siinä mielessä hyvä, että olet siinä ihan ikäisesi näköinen. Tosin voisit laittaa ne isot kätesi jotenkin piiloon. Nyt voivat lukijat kuvitella, että olet tehnyt parhaat meriittisi haudankaivajana etkä toimitusjohtajana? Mutta ei tässä tähän hätään sen kummempia, että terve!”

  Puhelin lyödään kiinni niin nopeasti, ettei toinen ehdi enää mitään vastata.

 4. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys Vara-Everstiluuntnantti!
  Kuvailemasi dialogi yltää jopa homoeroottisen deittailun kaltaiseen huipentumaan.
  Se olisi suuri yleisömenestys myös Kaupunginteatterin Isolla näyttämöllä.
  Kiitos elämyksestä!
  Riitta

 5. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Ehtoota vaan immeiset
  Tuli häntä sunnuntakina messuilla viihdyttyä aamusta iltaäivään ja tuhlattua 4 ekee pannukahvilan kahviin ja mustikkapiiraaseen ja 8 ekellä syätyä kuusamonmuikkuva,ai että kummatkin oli hyvvää. kaikenlaista sorttia ja arpaa yritettiin tyrkyttää mutta niihää sitä pittääkin,tyrkytettävästä riippuu sit eli pistääkö euroja likoon.
  Mutta tuo panssarisoittokunnan kohtalo melkein itkettä. Mahtoi johtaja mikkolakin olla aika liikuttunut kun ei pystynyt lopussa mikin kautta kiittää vaan sivusta kumarsi. Kansaa oli paljon ja taputti ja tykkäsi. Tää porukkahan osaa esiintyä ja soittaa äärestä laitaan,viime vuonnakin esiintynyt mahdottoman monta kertaa että oliskohan jostakin muustakin kiikastamassa kun pelkästä rahasta.
  aarno järvinen

 6. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Terve Aarno!
  Jos soittokunta olisi Dragsvikista, sitä ei olisi lopetettu,
  vaikka se ei osaisi soittaa edes ukko Nooaa.
  Stefan Wallin teki sellaista tuhoa ministerinä, varuskuntia ja soittokuntia teurastaessaan, että hirvittää.
  Itänaapurissa lisätään armeijan määrärahoja, ostetaan pilvin pimein taisteluhelikoptereita jne.
  Meillä ministerit leikkaavat kansan turvallisuudentunnetta,
  vähentämällä Puolustusvoimien lisäksi rajavartijoita, poliisi-resursseja.
  Touhu hallituksessa on ni hanurista, ni hanurista.
  Riitta

Jätä kommentti

css.php