”KOKO MAAMME ARMAHIN HARRASTAA – NAAMAKIRJAA..”

Muistan vieläkin, miten päätoimittaja Tuominen avasi vaalikaranteenin salat minulle.
”- Jos sinä Riitta toimittajana ryhtyisit ehdokkaaksi vaaleissa, joutuisit lehtemme vaalikaranteeniin, joka alkaa vaalien ehdokasasettelun vahvistamisesta, päätyen vasta vaalipäivänä.”
Noin se suurinpiirtein meni. Karanteenin noudattaminen vahvistaa tiedotusvälineen puolueettomuuskuvaa ja uskottavuutta – myös vaalien jälkeisessä elämässä.
Tiedän kiusauksen olevan perkeleellinen, varsinkin jos toimittaja on kaveri, tai vaikutusvaltainen hyvä-veli painostaa lisää ilmaista mainostilaa jutun muodossa, sokeuttavassa pyrkyryys-kiimassaan.
No siinähän päädytään väistämättä lintutieteelliseen aksioomaan, kukkopojan aivoilla ei nousta kotkien joukkoon. YLE on suht´ tarkka laajalla mediakentällään, jottei se antaisi ”liiaksi suosivaa julkisuutta” ehdokkaille. Muistan mm. kansansuosikki Tommy Tabermanin vaalikaranteenin.
Ps. Taskut tursuen karkkeja, kyniä, tuikkuja, stidejä, laastareita, palasin tiistain vaalimarkkinoilta. Millä ennen voideltiin äänestäjiä, heräteltiin torkahtaneita, siis ennen hernesoppaa, kahvia, ilmapalloja…?!
Manselainen, – Seksi on periytyvää.
?!?
– Jos vanhempasi eivät sitä harrastaneet, et sinäkään tule sitä harrastamaan.
(Jope Ruonansuulle kiitos Naamakirja-otsikosta)

19 kommenttia artikkeliin “”KOKO MAAMME ARMAHIN HARRASTAA – NAAMAKIRJAA..””
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Johtavan kunnallispoliitikon ja paikallislehden toimittajan hommat sopivat aika huonosti yhteen. Toivottavasti seuraavalla vaalikaudella Hämeenlinnassa SDP:n ryhmässä tajutaan, että valtuuston puheenjohtaksi ei valita Hämeen Sanomien toimittajaa.

 2. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Morjens Lexa!
  Olen samaa mieltä kanssasi.
  Sinä voisit avata asian vakavuutta demarien ryhmäkokouksessa.
  Muistan demari-tuttujen rehvakkaat heitot taannoin
  ”meillähän on oma mies Arska Radio Hämeessä.”
  Itse en koskaan huomannut Kaurasen vetävän ”kotiin” RH:ssä, hän hoiti mielestäni hommat sotkematta poliittista taustaansa toimittajan duuniin.
  Vellit ja puurot seka-sopasta olen varoittanut valtuuston pj:aa,
  homma olisi itsevalvonnalla hoitunut.
  Ihmettelen myös, miten reippaasti vaalikaranteeni-käytäntöä nyt venytetään.
  Se ei ole ollut tapa edellisten päätoimittajien aikana.
  Riitta

 3. avatar iisakki sanoo:

  Riitta,

  koska tasan tarkkaan tiesin, että aiemmin viikolla tekemieni futisjuttujeni (ja taisi siellä olla joku kaupan puffikin) julkaisusta pari päivää ehdokaslistojen jättämisen jälkeen halutaan takuulla nostaa kähyä, huomautin asiasta etukäteen Karppiselle. Hänellä oli kuitenkin tilanne, että käytössä ei ollut normaalia henkilöstöresurssia ja lehteen piti saada täytettä.

  Kari totesi, että hän päätoimittajana ottaa asiasta vastuun ja pyysi ohjaamaan valitukset suoraan hänelle. Sen teen, tässä osoite: kari.karppinen@hameensanomat.fi.

  Ja Leo,

  olen samaa mieltä, että toimittajan ja poliitikon yhdistelmä on huono ja kiusallinen. Olen sen todennut julkisuudessakin uudelleen ja uudelleen. Se on kiusallista itselleni, kollegoille ja työnantajalle. Ehkä jopa kaupungille.

  Mutta pelisäännöt on tehty selväksi, ja niitä on myös noudatettu, höpäjää Riitta mitä hyvänsä. Myös viime vaalien alla äänestäjillä oli taatusti tiedossa, mikä ammattini ja asemani on. Ja niin on nytkin. Eniten ääniä saaneet ehdokkaat isoimmista puolueista ovat aivan varmasti tälläkin kertaa vahvoilla johtaviin tehtäviin, ketä ne sitten ovatkin.

  Ja jos minulla olisi mahdollisuus jäädä pois töistä, niin luuletko etten olisi jo jäänyt? Mutta kun ihmisen täytyy myös elää, eikä media-alan työmarkkina ole kovin suosiollinen nykysuhdanteessa toimittajalle, joka käyttää puolet työviikostaan kaupungin luottamustehtävissä…

 4. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Kuka mitäkin höpäjää!
  Riippuu siitä, onko lukija vai tekijä.
  Minulla ei ole tarvetta ottaa yhteyttä päätoimittaja Karppiseen ja hän tietää kyllä, miksi.
  Tässä ei ole kyse toimittajan leivänhankinnasta, vaan siitä miten hän osaa erottaa poliitikon ja toimittajan roolit itsessään.
  Kuten jo aiemmin olen todennut, Viitaniemi ja Kauranen ovat hoitaneet ko. duunit sekoittamatta politikointia itse leivänhankintaan.
  Tämä ei ole henkilökohtaista, enkä lukuisista viittauksistasi huolimatta kykene vihaamaan sinuakaan, vaikka vääntäisit rautalangasta ko. roolimallia minulle.
  Ota nyt ihan iisisti, niin pääset valtuustoon.
  Lämmöllä!
  Riitta

 5. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Iisakille

  Kaupunginvaltuusto valitsee puheenjohtajansa, ei äänestäjät. Valtuustoryhmien tulee harkita mm. ne asiat, joista kirjoitit kommentissasi. Sitä paitsi ryhmät ovat huomattavasti pätevämpiä harkitsemaan tähän liittyvät mutkikkaat kysymykset kuin äänestäjät. Eniten vaaleissa ääniä saanut ehdokas ei ole läheskään aina paras ja sopivin vaihtoehto puheenjohtajaksi.

  Jos tulen valituksi Raatihuoneen Isolle Näyttämölle, pysyn ensimmäisen kommentin mukaisessa kannassani. Se perustuu kokemukseen. Olen seurannut pitkän aikaa valtuuston puheenjohtajan toimintaa keskushallinnon esikunnan aitiopaikalta, suorastaan ykköspaikalta.

 6. avatar iisakki sanoo:

  Riitta,

  olisi mielenkiintoista kuulla, missä ja miten olen kuvaamallasi tavalla sotkenut roolit? Ihan jo oppimisenkin kannalta.

  Leo,

  Valtuusto (käytännössä ryhmä) valitsee ehdokkaansa kaikkiin tehtäviin, niin minutkin valittiin viime vaalien jälkeen, toimittajana. Ryhmä tekee kuitenkin viisaasti, jos ottaa huomioon myös vaalituloksen. Viime vaalien tuloksen jälkeen ryhmällä tuskin kyllä oli edes realistista vaihtoehtoa., eikä kukaan olisi kehdannut edes haastaa.

  Yhtä lailla, jos Sinä saat eniten ääniä vaaleissa, ehdottomasti kannatan valintaasi demarien ykköspaikalle. Minullakin on jo kertynyt kohtuullisesti kokemusta, demokratiasta. Arvostan kansanvaltaa ja kansan tahtoa, joka tuo ehdokkaille mandaattia poliittiseen toimintaan. Näkemys voi olla erilainen kuin kabinettivirkamiehellä.

  Toki, jos ryhmä tai valtuusto kokee, etten ammattini takia ole selviytynyt puheenjohtajan tehtävistä kunnialla, niin tyydyn enemmistön epäluottamuslauseeseen. Sama pätee vaalimenestykseen: en varmasti edes tavoittele johtopaikkoja, jos tulos on huono.

 7. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Olen erittäin huono jauhamaan samoja jauhoja uudelleen.
  Niinpä kuittaan näin yleisellä tasolla puolueiden johtohenkilövalintoja.
  Valtakunnan lauteilla Kokoomus on osannut tehdä valintojaan melkeinpä kiitettävästi.
  Mm. missatessaan taannoin äänikuningatar Tiuralta ministerisalkun.
  Demareita vaivaa liian pitkä muisti ja kateuskin kalvaa, se on monesti nähty, kun pätevän sijaan on valittu pikku piirille sopiva.
  Koskisen Johanneksella on meriittiä metritolkulla, vaan miestä on potkittu omien taholta silkasta vitutuksesta fiksumpaa kohtaan.
  Jos demarit valitsevat ministeriksi naisen, se on enimmäkseen profiloitunut sarjaan M.G.R tai Filaflop.
  Mitä tulee paikallistason valintoihin, tämän popparikaksikon valinta on syönyt viime vuosina sekä Kokoomuksen, että Demarien painoarvoa ja uskottavuutta myös puolueen sisällä.
  Lexa on jälleen oikeassa, eniten ääniä saanut, ei välttämättä ole puolue-imagon parhaaksi,
  varsinkin jos hänet lyödään ”tikun nokkaan ns. kylmiltään.”
  Riitta

 8. avatar iisakki sanoo:

  Riitta,

  Johannes on kolmessa hallituksessa toiminut ministeri, ex-varapuhemies, perustuslakivaliokunnan pj., maakuntahallituksen pj. jne. jne. Hankala nähdä noilla valinnoilla varustettua hämäläiskansanedustajaa kovin pahasti päähän potkituksi omiensa parissa.

  Puoluekokousvalinnoissa hän ei ole enää viime vuosina pärjännyt. Mikä johtunee siitä luonnollisestakin asiasta, että puolueväki haluaa nähdä ja puolue tarvitsee myös uusia kasvoja ja tuoreita avauksia.

  Et sitten keksinyt mitään, missä olisin sotkenut toimittajan ja poliitikon roolit?

 9. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Kommentissani mainitsin, Johanneksen meriitit ovat metrien pituisia ja tunnen hänen poliittisen uransa vähintään yhtä hyvin kuin sinä.
  Kylmä tosiasia on, toiset poliitikot kasvavat tehtävissään,
  toiset kutistuvat, eikä se ole iästä kiinni.
  Johannes kelpaisi kyllä kenttäväelle, jopa yli puoluerajojen.
  Puoluekokouksissa sitä ei ole huomioitu.
  Duuma ei ole muutenkaan viime aikoina kuunnellut, miten kansa napisee.
  Se voipi käydä kovin kalliiksi kunnallisvaaleissa.
  Riitta

 10. avatar iisakki sanoo:

  Tjaa,

  jotenkin olen kuvitellut, että 500 jäsenien valitsemaa puoluekokousedustajaa edustaisi kohtuullisen vahvasti juuri sitä kenttää. Jos olisit joskus osallistunut SDP:n puoluekokouksiin, tietäisit, ettei kyse ole mistään kansasta erillään olevasta kupla-eliitistä. Kaikkea muuta. Viime kesänä kokous oli tosin hyvin vahvasti nuorten, mikä näkyi myös valinnoissa. Mutta nuorien määräkin kumpusi kentältä – jäsenet halusivat nuoret päättämään puolueen tulevaisuudesta.

 11. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Tiivistetysti:

  Kunnan vallankäytön päävahdin eli maakunnan ykköslehden keskeinen edustaja ja saman kunnan vallankäytön ylimmän toimielimen eli valtuuston napa eivät arvomaailmassani voi asua samassa persoonassa. Tätä eivät syrjäytä mitkään asiat (esim. henkilön äänimäärä vaaleissa ja kyvykkyys puheenjohtajana).

  Menikö Iisakki nyt perille? Olet ilmeisesti hoitanut valtuuston puheenjohtajan tehtävät tyydyttävästi, vaikka esiintymistaidoissasi on melkoisia puutteita.

 12. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Että 500 edustaa kenttää, onneksi ei sentään kansaa. Montako % on täys-ikäisistä suomalaista on bemarien jäseniä ja näistä 500 edustaa jotakin.
  Ongelmahan on jotta niin pieni, niin pieni, muutama % aikuisista suomalaisista kuuluu jäsenenä yleensä puolueisiin, vielä harvempi aktiivina ja he päättävät ketkä ovat ehdokkaina valtuustoihin niinkuin eduskuntaankin, ja ketä heistä tuetaan ja vaalikamppanjat rahoitetaan ja läpimeno näin varmistetaan, siis todellinen ”kenttä” on noin 1% tai alle, aikuisista puolueille yhteisenä. Kun tästä porukasta ne päättäjät valitaan ei ole ihme että niin monta poljää mukaan mahtuu! Ajatelkaa itse!

 13. avatar iisakki sanoo:

  Leo,

  ymmärsin pointtisi täydellisesti jo ensimmäisellä kertaa. Esitin vain oman mielipiteeni vastineeksi. Menikö perille?

  Mitkä ovat mielestäsi esiintymistaitoni puutteita?

 14. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Hyvä Iisakki!

  Teit minulle hyvin vastenmielisesti vastattavan kysymyksen. En halua loukata ketään julkisesti tällaisessa asiassa edes sosiaalisessa mediassa. Sen verran raotan mielikuvaani, että sinulta puuttuu mm. karisma. Ehkä naiset ja nuoret ajattelevat hieman toisin kuin minä. Olen ollut läsnä muutamassa tilaisuudessa, jossa olet esiintynyt. Silloin on tullut mieleen Malin veljesten kappale ”Anteeksi Nieminen”. Olen keskustellut ex-naapurini Turkan kanssa rallin sanoituksen taustoista.

 15. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Morjens!
  Ei minun tarvitse osallistua duuman kokouksiin ja silti voin väittää,
  sen valittua Hämeenlinnassa Urpilaisen johtoon,
  sai PS:n suur-jytky siitä hetkestä kunnon turbulenssin purjeisiinsa.
  Kun on myrskyn silmässä ei välttämättä näe tarpeeksi laajalle.
  Tai kun seisoo liian lähellä seinää, ei näe koko rakennelmaa…
  Tai kun ottaa itsensä liian tosissaan, niinhän se Aatunkin karismaattisuus katosi.
  Tai kun…
  Riitta

 16. avatar iisakki sanoo:

  Leo,

  et pysty minua loukkaamaan, luonnehdit millä lailla hyvänsä. Luulisin, että olen näillä seuduin julkisesti ruodituimpia henkilöitä viime vuosien ajalta. Kaikki on esim. Suomi24:n palstoilla käyty läpi ulkonäköä (viimeksi taisi olla pitkähkö keskusteluketju koskien luihun näätämäistä presenssiäni), seksuaalisuutta (kaappihomo luonnollisesti), mielenterveyttä (narsisti-psykopaatti) ja päihteidenkäyttöäni (liimaan mieltynyt narkki) myöden. Noihin ja todellisuuden väliin mahtuu toki kaikenlaista muutakin kritiikkiä, joku osa ihan asiallista ja osuvaakin. Mutta näillä kilometreillä en ole enää kovin herkkä loukkaantumaan, jos olen koskaan ollutkaan.

  Täytyy silti sanoa, että osasit yllättää. Nimittäin tuota karismattomuutta en ollut ennen kuullut. Yleensä on pohdittu, että olen pärjännyt politiikassakin erottuvalla persoonalla, hyvällä ulosannilla ja ehkä jonkinlaisella karismalla. Usein olen löytänyt itseni myös tilanteista, joissa minun oletetaan johtavan porukkaa, esim. urheilussa, vaikka pelillisiltä kyvyiltä moni muu olisi parempi. Mutta saatat tosin olla tarkkanäköisempi kuin muut. En hirveästi pidä julkisesta esiintymisestä ja olen jonkinlainen introvertti luonteeltani. Eli olen aina viihtynyt hyvin itsekseni, enkä koe yksinäisyydestä ahdistusta. Näissä toimittajan ja poliitikon hommissa olen tosin aktiivisesti yrittänyt muuttaa itseäni sosiaalisemmaksi ja positiivisemmaksi. Sellaiset kuulemma elävät pidempään ja ovat tutkimusten mukaan paremmin palkattujakin :)

  Anteeksi Niemistä tai Malin veljesten tuotantoa en tunne. En muutenkaan kuuntele huonoa musiikkia.

 17. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Morjens!
  Musamakua on ni monenlaista, olkaamme siis suvaitsevaisia tuomitsematta huonoksi, jos se poikkeaa omasta…
  Suosittelen jokaiselle kunnallisvaaliehdokkaalle käväisyä You Tubessa,
  Vysotskyn Totuus ja Valhe, Turkka Malin tulkitsemana.
  Olisi äänestäjänä mielenkiintoista kuulla,
  mitä ajatuksia nuo omaatuntoa viiltävät sanat herättävät, jos herättävät.
  Lexa, mahtoiko kuvauspaikkana olla Vorssa?
  ”Syytön mä oon, huusi totuus, valhe on vienyt pukuni, lompakon”
  Riitta

 18. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Riitta!

  You Tubessa Totuuden ja Valheen kuvauspaikka on Vorssa. Kymppi-maantieltä saavutaan Sortohakaan ja sieltä edelleen Kartanonkadulle.

  Aikanaan kotonani kävi paljon ulkolaisia vieraita. Rajanaapuri Turkka poikkesi lähes aina esittämässä heille suosikkejaan, jos hän oli kotona. Vysotskyn tuotantoon perustuvat kappaleet koskettivat syvästi erityisesti venäläisiä, urheilijoita ja taiteista perillä olevia henkilöitä. Hehän ovat herkkiä, syvästi tuntevia ihmisiä.

  Iisakista poiketen tapaan aika harvoin huonoa musiikkia. Jopa Lasten Wirtsarockissa esitetyissä kappaleissa on yleensä jokin juju, joka viehättää toisia enemmän ja toisia vähemmän. Malin veljesten musiikissa sanoitus ja vorssalainen kansanperinne ovat asioita, joista pidän.

 19. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Moro Lexa!
  Terveiset Turkalle kun tapaat.
  Totuus ja Valhe on yksi niistä elämyksistä, jotka ovat jättäneet ikuisen jäljen muistiini.
  Se on hyvin käännetty suomenkielelle ja kestää aikaa.
  Laaja, syvä yleissivistys sallii leveän kirjon myös musapuolella.
  Se osoittaa ihmisen kyvyn kuulostella ennakkoluulottomasti alati uutta,
  siinä oot briljantti, kuten Hessukin.
  Ikuisia poikaviikareita.
  Einstein korosti useissa haastatteluissa ja muistelmateoksissa lähes kahdeksankymppisenä,
  tärkeintä on uteliaisuus myös uusia asioita ja ilmiöitä kohtaan,
  se ei ole iästä kiinni.
  Nuorena nukkuneita on ihan liikaa jo.
  Riitta

Jätä kommentti

css.php